Yargıtay'da Başkanlık Seçimi: İlk Oylama Bugün Yapılacak

TAKİP ET

Yargıtay'da başkanlık yarışı bugün başlıyor. AYM'nin Atalay kararını uygulamayan 3. Ceza Dairesi'nin başkanı da adaylar arasında.

Yargıtay’da başkanlık seçiminin ilk oylaması bugün yapılacak. Başkanlık için, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını uygulamayan 3. Ceza Dairesi'nin Başkanı Muhsin Şentürk, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez, 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal, Yargıtay 1. Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak yarışacak.

'Anayasal Skandal': Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM Üyeleri Hakkında Suç Duyurusunda Bulunulmasına Karar Verdi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolmasının ardından Yargıtay Başkanlığı için seçim yapılacak. Oylama, bugün saat 08.00’de başlayacak.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu; Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri ile daire başkanlarını kendi üyeleri arasından, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçiyor. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılıyor. Dördüncü oylamaya katılacak olan adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılabilecekler.

Yargıtay Başkanı'na Göre Yargıtay'ın Skandal Kararının Sebebi Anayasaymış

Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanacak. Bu seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun bulunması şartı aranacak.

Birinci başkanvekilliklerine seçileceklerden birinin hukuk ve diğerinin ceza daireleri başkanı veya üyelerinden olması zorunlu olacak. Yargıtay üye kadro sayısının 348 olduğu duyuruldu.

Seçim Dördüncü Tura Kaldı: 3 Aday Yarışacak

2'nci turda da adaylar, salt çoğunluğun oyunu alamadı ve 3'üncü tur oylamasına geçildi. Bu turda adaylardan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca 110, Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak 22, 12'nci Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal 10, 3'üncü Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ile 3'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ise 96'şar oy aldı. Adayların salt çoğunluk olan 175 oya ulaşamaması nedeniyle oylama 4'üncü tura kaldı. Yarın yapılacak 4'üncü tur oylamasında, 3'üncü turda en çok oyu alan Akarca ile Şentürk ve Kerkez yarışacak. (DHA)

 

Yargıtay Can Atalay Başkanlık Seçimi Muhsin Şentürk