Yargıtay, Dini Baskılara Dayanamayarak İntihar Eden Enes Kara Dosyasını Kapattı

TAKİP ET

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ailesinin baskısıyla kaldığı cemaat yurdunda maruz kaldığı dini dayatmalara dayanamayarak intihar eden Enes Kara dosyasını kapattı.

Tıp fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara, ailesinin zoruyla kaldığı Elazığ'daki cemaat yurdunda maruz bırakıldığı dini dayatmalara daha fazla dayanamayarak intihar etmiş, Enes'in intiharı Türkiye'nin gündemine oturmuştu.

Olayın ardından yargıya başvuran Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP), illegal yurdun sorumluları ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman ve Yurtlardan Sorumlu Vali Yardımcısı hakkında "görevi kötüye kullanma", "intihara yönlendirme" ve "anayasanın 2. ve 24. maddelerine aykırılık" suçlamalarıyla Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapmıştı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı İşleme Koymadı

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığının dosyasyı gönderdiği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kararı belli oldu. Cumhuriyet'in haberine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Vali Ömer Toraman ve yardımcısının üst düzey memur olmalarına işaret ederek iddiaların soyut olduğu gerekçesiyle dosyayı işleme koymadı.

Kararın etkin soruşturma koşullarını ortadan kaldıran bir karar olduğunu belirten Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Yargı kurumları, soruşturma açılmasını gerektirir kanıtların olduğu yerde, kişinin konum ve sıfatına değil, hukukun gereğine göre hareket etmek zorundadır" dedi.

Yasa Dışı Bir Gerici Tarikat Yurdu

Yaptıkları suç duyurusunda tüm toplumun bildiği gerçeklere değindiklerini belirten HKP avukatı Doğan Zafer Çıngı ise "Enes Kara’nın kaldığı yurt yasa dışı bir gerici tarikat yurduydu ve yasa dışılığı görevliler tarafından da kabul edildi. Biz de suç duyurumuzda bu bilinenleri bir araya getirdik ve soyut-genel kalabilecek hiçbir ihtimali de bildirmedik. Buradaki asıl yanlış Elazığ Valiliğinindir. Nasıl olur da, kendi ilindeki yasa dışı bir yurttan haberi olmaz veya haberi varsa da gerekli kontrolleri sağlamaz. Ancak görüldüğü üzere bu soruyu sorduğumuzda bize somut bir cevap verilmesi gerekirken aldığımız cevap ‘bu soruyu soramazsınız’ oluyor. Ancak biz gençlerimizi kurtarmak istiyorsak bu tarikat ağlarına ve onların yapılaşmasına izin veren her kuruma çok daha fazla soru sorabilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

yargıtay cumhuriyet başsavcılığı dini dayatmalara dayanamayarak intihar eden enes kara dosyasını kapattı