Yargıtay Kararı: Evlenme Teklifini Kabul Etseydi Cinayet İşlenmezdi

TAKİP ET

Yargıtay'ın Hatice Kaçmaz cinayetine ilişkin cezada indirim kararına sunduğu gerekçe tartışmalara neden oldu.

8 yıl önce meydana gelen olayda TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz (33), evlilik teklifini reddettiği Orhan Munis tarafından 15 yerinden bıçaklanarak katledilmişti.

Yargılandığı davada Orhan Munis hakkında verilen indirim kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK) tarafından onaylandı. Kararın gerekçesinde "Evlenme teklifini kabul etseydi cinayet işlenmeyebilirdi" ifadelerine yer verildi.

5 üyeye karşı 14 erkek üyenin oyuyla alınan karar tepkilere neden oldu.



Şubat 2001'de kardeşi Burhan Munis'i yüksek sesle müzik dinlediği gerekçesiyle 8 yerinden bıçaklayarak öldüren Orhan Munis, 22 yıl hapse mahkum edildi. 2014'te tahliye edilen Munis, TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz'la otobüste tesadüfen tanıştı ve 15 gün sonra evlenme teklifinde bulundu.

Hatice Kaçmaz, Munis'in bir katil olduğunu öğrenince uzaklaşmak istedi ancak "son kez buluşma" isteyen Munis tarafından bir parka çağrılan Hatice Kaçmaz, 15 yerinden bıçaklanarak öldürüldü.

Mahkeme Kararı: Maktülenin Evlenme İsteğini Bir Türlü Kabul Etmemesi...

Mahkeme kararında "Maktüle ve sanık herkesin bulunabileceği bir zamanda buluşmuşlar, tanık beyanlarından anlaşılacağı üzere aralarında tartışma olmamış, en azından tartışma olsa dahi bunu gören tanık bulunmamış, maktüle ile ayrılmayı hiç aklından geçirmeyen, tersine maktüle ile bir an evvel evlenmeyi arzulayan sanık, maktülenin evlenme isteğini bir türlü kabul etmemesi, ayrılma düşüncesini kendisine hissettirip açıklaması sonucu içindeki tutku derecesinde aşırı sevgiden kaynaklı duygusallığın etkisi ve ruh hali üzerinde yarattığı hiddetle yanına bıçak alarak maktüle ile her zaman buluştukları parka gitmiş ve o hiddetin sonucu olarak maktüleye bıçak darbelerini vurmuştur. Duygusal çöküntü ve hiddetin maktüledeki bıçak sayısı ile ortaya çıktığı, hiddetin sanığın soğukkanlı düşünme ve hareket etmesini engellediği, dolayısı ile olayda tasarlamadan söz etmenin mümkün bulunmadığı, sanığın eyleminin kasten öldürme suçunu oluşturduğu hukuki ve vicdani kanaatine varılmakla sanığın müsnet suçtan müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği" belirtildi.

Kaçmaz ailesinin Orhan Munis'in "tasarlayarak adam öldürme" suçundan mahkûm olması gerektiğini belirterek yaptığı başvuru Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edildi ve Başsavcılık sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesini talep etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı İtiraz Etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebinde "Sanık, suçta kullandığı bıçağı adak kurbanı kesimi nedeniyle temin ettiğini söylemiş, ancak üzerinden çıkan para sadece 7 liradır. Sanığın üzerinden kurbanlık parasını karşılayacak nitelikte bir para çıkmadı. Hatice Kaçmaz, ne olur ne olmaz düşüncesiyle sanıkla yaptığı bir kısım telefon görüşmelerini hayatından endişe duyarak kayıt altına almış. Sanık, bindiği takside belinden çıkardığı bıçağı ayakkabı bağcığıyla bağlayıp çorabının içine saklamış Orhan Munis’in, Hatice Kaçmaz’ın yaşam hakkını ortadan kaldırmaya yönelik eylemde bulunmaya sebatla ve koşulsuz olarak karar verdiği; olayı düşünüp planladığı suçu işlemeden önce makul bir süre geçmesine ve ulaştığı ruhi sükunete rağmen bu kararından vazgeçmeyip, sebat ve ısrarla fiilini icraya başladığı; kurguladığı kasten öldürme fiilini, belirlenmiş kurgu dahilinde icra ettiği sabit olmuştur" denildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndan Skandal Karar

Son olarak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararı bekleniyordu. T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Orhan Munis hakkında Başsavclığın "tasarlayarak öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesi talebini reddetti ve indirimli cezayı yerinde bularak 5'e karşı tamamı erkek 14 üyenin oyuyla "buluşma yerine giderken ayakkabı bağcığıyla 20 cm'lik bıçağı ayak bileğine bağlayan" Munis'in cinayeti "anlık hiddetle" işlediğini kabul etti. 

yargıtay kararı cinayet işlenmezdi evlilik teklifini kabul etseydi orhan munis burhan munis hatice kaçmaz trt sanatçısı