Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Kanadoğlu, "TBMM'nin 367 olan 'karar yeter sayısı' olmadan toplanmış sayılamayacağı" değerlendirmesiyle 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi oylamalarının iptaline giden yolu açan savcı olarak tanınıyordu.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresi sona ererken AKP'li Abdullah Gül’ün, cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandığı süreçte, Anayasa’nın 102. maddesine göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için, ilk iki turda nitelikli çoğunluk (367 oy), sonraki iki turda ise 276 oy aranıyordu.

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 26 Aralık 2006’da Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan yazısında, 367’nin sadece karar yeter sayısı değil aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğu görüşünü belirtmişti. Kanadoğlu, oylamalara en az 367 milletvekilinin katılması gerektiğini, aksi halde sonucun geçersiz olacağını belirtmişti.

AKP'li Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olduğu seçimde, toplam 357 oy kullanılırken, Abdullah Gül 352 oy almıştı.

Anayasa Mahkemesi 1 Mayıs’ta verdiği kararla, "367 yorumunu" kabul ederek yapılan birinci tur oylamayı iptal etmişti. Bunun üzerine 6 Mayıs’ta yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısının bulunamayışı nedeniyle 11. Cumhurbaşkanı seçilememişti. Oylamanın hemen ardından CHP “367 iddiasıyla” seçimi Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü.

AYM, 1 Mayıs’ta verdiği kararla, cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında Meclis Genel Kurulu’nda en az 367 milletvekilinin bulunması gerektiğine hükmetti ve Meclis’teki birinci tur oylamayı iptal etmişti.

 

sabih kanadoğlu yargıtay onursal cumhuriyet başsavcısı 367 367 krizi