Yaşar Yakış: Geri Adım Atan Ankara Oldu

TAKİP ET

AKP'nin ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, 10 büyükelçi krizini değerlendirdi.

Halk TV canlı yayınında 10 büyükelçi krizini değerlendiren Yaşar Yakış, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Sorel Dağıstanlı'nın "Çok uzun bir diplomasi geçmişiniz var" demesi üzerine araya giren Yakış "Fazla değil, sadece 40 yıl" dedi.

AKP hükümetlerinin de ilk Dışişleri Bakanı olan Yaşar Yakış, VOA Türkçe'den Yıldız Yazıcıoğlu'na yaptığı açıklamalarda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın söz konusu büyükelçilerin "persona non grata" ilan etmesi ihtimalini "Ben yaptım oldu derseniz yapılır. Diplomatik geleneklerimizde emsali görülmemiş bir durum olacaktır. Diplomatlar ile ilgili ‘persona non grata’ ilan ettiğinizde söz konusu ülkelerle diplomatik ilişkilerinizi ciddi bir çıkmaza sürüklemiş olursunuz. Bu uygulama diplomatik ilişkilerde, geçmişi itibariyle savaş ilan edilmesinden bir öncesindeki adım olarak yorumlanmaktadır. Söz konusu diplomatlarca böylesi bir ortak açıklama yapmaları gerekir mi gerekmez mi meselesinden bağımsız olarak değerlendirme yapmalıyız. Çünkü Türkiye bu diplomatlar hakkında böyle bir karar alırsa her ülke kendi karşı hamlesini yapacaktır. Türkiye bundan zarar görecektir" ifadeleriyle değerlendirdi.

Bürokrasinin ve diplomasinin devreden çıkarıldığını belirten Yaşar Yakış, büyükelçilerin istenmeyen şahıs ilan edilmesi gibi bir yöntem bulunduğunu ancak eskiden bu gibi işlemlerin diplomasinin alt kanatları tarafından "şekere bulanan" hamlelerle yapıldığını ancak bu krizin doğrudan Cumhurbaşkanı'nın sözleri üzerinden başladığını söyledi. 

İstenmeyen şahıs ilanının bir ülkeye savaş ilan edilmesinin bir önceki aşaması olduğunu belirten Yakış, "Şimdi Türkiye o ülkelere savaş ilan etmenin bir önceki aşamasına gelmiş oluyor" dedi. 

Geri Adım Ankara Oldu

DW Türkçe'den Hilal Köylü'nün haberine göre "Aslında geri adım atan Türkiye. Kriz çözüldü, ama kalıntıları ortada kalacak. Erdoğan'ın diplomasiyi bilmediğini bir kez daha gördük" diyen Yakış, "Geri adım atan Türkiye'dir. Erdoğan, istenmeyen adam inadını kırmak durumunda kalmıştır. Türkiye'yi bundan böyle kurtaracak olan AİHM kararlarını uygulamak ve Kavala'yı, Demirtaş'ı serbest bırakmaktır" şeklinde konuştu.

Yaşanan gelişmelerin Türkiye'ye itimadı sarstığını beliten Yakış, büyükelçi krizi ile birlikte uluslararası aktörlerin Türkiye ile ilişkileri, Türkiye'nin tavrı istikrar kazanana kadar yavaşlatabileceğini belirtti. Mısır örneğini veren Yakış "Mısır, Türkiye Batı'ya karşı böyle yaptı. Bize de böyle yapar mı diye değerlendirme yaparken göz önünde bulundurabileceği unsurlardan biri olabilir" ifadelerini kullandı.

Yaşar Yakış Geri Adım Atan Ankara Oldu