Yazla Beraber Hazır Giyim Fiyatlarına da Büyük Zam Geliyor

TAKİP ET

Hazır giyimde üretim maliyetleri bir yılda neredeyse iki katına çıktı.

AKP'li Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati kur ve faizin gündemden çıktığını iddia ederken hazır giyimde hammadde fiyatları kurdaki artışın da etkisi ile yüzde 130’a yükseldi. 

Toplam girdiler içinde yüzde 35 paya sahip olan işçilik giderleri yüzde 50, enerji giderleri ise 4 kata yakın arttı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya da enerji, emtia ve özellikle de işçilik gibi girdilerdeki artışların şubat ayı itibari ile hesaplamalarının yapıldığını hatırlattı.

Yüzde 80'lere Varan Fiyat Artışı

Hesaplamaların giderek fiyat etiketlerine de yansımaya başladığını belirten Kaya, kış ile bahar arasındaki geçişte etiket fiyatlarında yüzde 50- 60 fark olacağını belirtti. TGSD Başkanı Kaya, “Yaz ile beraber yüzde 80’lere varan fiyat farkları görmüş olacağız. Yani 2021’in sonuna göre ürün fiyatları yüzde 80 artmış olacak. Ara sezonda da yüzde 50-60 farkları göreceğiz” ifadelerini kullandı.


Fiyatlar İki Kat Artmazsa Markalar Zarar Eder


Sektör temsilcileri ise aynı üründe bir önceki yılın aynı dönemine göre en az iki kat fiyat artışı olmazsa markalar zarar edecek.

TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat da fiyat artışlarının çok daha yüksek oranlı olduğunu belirtti.

Girdilerin kur farkı nedeni ile yüksek oranda arttığını belirten Fayat, “Geçen sene yaz ile bu sene yaz kullanılan aynı basic tişörtün fiyatının en az iki kat artması lazım. Kışlıklarda da aynı durum söz konusu. Bu yıl 100 birim olan kışlık bir ürünün fiyatı önümüzdeki kış 200 birim olacak” ifadelerini kullandı. 

hazır giyim hazır giyim fiyatları giyim fiyatları hammadde artışı tişört fiyatları tişört fiyatlarına zam hazır giyime zam