Yemen: Barış Girişimine rağmen Husilerin Saldırıları, İran'a Bağlılığı Teyit Ediyor

TAKİP ET

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, Suudi Arabistan'ın başlattığı "barış" girişimine Husilerin saldırılarını artırarak karşılık vermesinin söz konusu milislerin İran'ın gündemine olan bağlılığını teyit ettiğini söyledi.

AA'nın Yemen haber ajansı SABA'dan aktardığına göre Mübarek, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ile bir araya geldi. Mübarek, BM Temsilcisi'yle Yemen'deki krizin çözümü için Suudi Arabistan'ın sunduğu barış girişiminin başarılı olmasının yollarını görüştü.

Yemen Hükûmetinin söz konusu barış girişimini desteklediğini yineleyen Mübarek, "Husilerin, bu girişime saldırılarını tırmandırarak yanıt vermesi milislerin bölgenin güvenliği ve istikrarını sarsan İran'ın gündemine ne kadar bağlı olduğunu teyit ediyor" dedi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths ise Yemen Hükûmetinin kapsamlı çözüm ve müzakereyle savaşın sonlandırılmasını amaçlayan barış çabaları karşısındaki tutumunu takdir etti. Griffiths, Yemen'deki savaşın sona ermesi ve insanî krizin etkilerini hafifletmek için diplomatik çalışmalara devam ettiğini bildirdi.

Uzun süredir siyasî istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler, 2014'ün Eylül'ünden bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise 2015'in Mart'ından bu yana Husilere karşı Yemen Hükûmetine destek veriyor.

Suudi Arabistan, 22 Mart'ta Yemen'deki krizin sona erdirilmesi ve ateşkesin sağlanması için yeni bir barış girişimi başlattıklarını duyurmuştu. Yemen Hükûmeti, söz konusu adımı desteklerken İran destekli Husiler ise girişimin yeni bir şey getirmediğini savunmuştu. Öte yandan İran ise Suudi Arabistan'ın "Yemen'de barış" girişimini desteklediğini açıklamıştı.

Suudi Arabistan'ın güney bölgelerini sık sık hedef alan Husilerin son zamanlarda İHA'lar ve füzelerle düzenledikleri saldırılarda ciddî bir artış söz konusu.

Husiler Yemen İran Suudi Arabistan Birleşmiş Milletler BM Yemen Özel Temsilcisi SABA İran destekli Husiler Yemen iç savaşı