Yeni Düzenleme: Zincir Marketlerde Sigara ve Elektronik Eşya Satılamayacak

TAKİP ET

Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı plana göre gıda marketlerinde elektronik eşya, beyaz eşya vb. ürünler satılamayacak.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni taslağa göre Alışveriş Merkezleri ve zincir marketlerde mesafe ve nüfus kriteri ile birlikte satış esasına göre de bir dizi değişikliğe gidilecek.

Elektronik ortamdan satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç tutulmakla birlikte zincir gıda marketlerde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Ayrıca zincir gıda marketleri pazar günleri 11.00'dan önce açılış yapamayacak.

Küçük esnafı korumak amacıyla perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılması, tüketicinin korunması ve perakende işletmelerin dengeli şekilde büyümesi için yapılan bu düzenlemede zincir mağazaların geleneksel perakende işletmelere olumsuz etkilerinin azaltılması ve perakendecilere korunma sağlanması amacı güdüldüğü belirtildi. Marketlerin elektronik ortamdaki satışlarında ise mevcut yasak ve düzenlemeler aynı şekilde geçerli olmaya devam edecek. 

Öte yandan  hızlı tüketim ürünleri satan mağaza ve zincir marketlerin raflarının yüzde 1’ini coğrafi işaretli ürünler oluşturacak. Bunun yanı sıra bu alanlarda, marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler yer alacak. Marketler, promosyonlu ürünlerden kaynaklanan kayıpları, üreticiye yansıtamayacak. Reklam, anons, ürünlerin yerleştirilmesi gibi hizmetler nedeniyle üretici veya tedarikçiden ikili bir anlaşma olmadığı sürece para talep edilmeyecek. Tarım ve gıda ürünlerinin markete sağlam şekilde tesliminin ardından, ürünün bozulması halinde üreticiden zarar tazmini istenemeyecek. Gıda ürünlerinin müşteri şikayeti nedeniyle incelenmesinde de üreticiye bir bedel yansıtılamayacak. Sebze ve meyve ile 30 gün içinde bozulabilen ürünlerin bedeli, üreticiye 30 gün içinde ödenecek. Marketler, kamu kurumlarına veya adli mercilere şikayet nedeniyle ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen miktarın azaltılması ve promosyonunun durdurulması gibi hareketlere başvuramayacak.

 

market sigara zincir market düzenleme elektronik eşya satış yasaklandı perakende üretici koruma ticaret bakanlığı