Yeni Merkez Bankası Başkanı'nın Akademik Kariyerinde Dikkat Çeken Damat Detayı

TAKİP ET

Yeni Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun doktora tez danışmanının Wikileaks belgelerine 'Albayrak'ın tezini yazan tez danışmanı' olarak geçen Erişah Arıcan olduğu ortaya çıktı.

19 Mart'ı 20 Mart'a bağlayan gece, Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla görevden alınan Naci Ağbal'ın yerine Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine getirilen Şahap Kavcıoğlu'na dair ilginç bir detay ortaya çıktı.

Ağbal başkanlığındaki dönemde TCMB Para Politikası Kurulu'nun faiz politikalarını sert bir dille eleştiren Yeni Şafak gazetesinin yazarlarından biri olan Kavcıoğlu'nun Ağbal'ın yerine getirilmesi, kısa süre önce 'görevden affını isteyerek ayrılan' Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın da geri dönüşü olarak yorumlanmıştı.

Yeni TCMB Başkanı'nın akademik geçmişine dair dikkat çeken detayda da Albayrak ile ilginç bir benzerlik bulunuyor. Erdoğan'ın damadının sert bir şekilde eleştirildiği konulardan biri olan tezine ilişkin iddianın başrolü olan Tez Danışmanı Prof. Dr. Erişah Arıcan, yıllar önce Kavcıoğlu'nun da doktora tezinde danışmanlık yapmış. Kavcıoğlu'nun doktorasını Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'nde tamamladığı 2002 yılında Arıcan'ın henüz doçent olduğu da ilgili kayıtlara yansımış.

Arıcan'ın danışmanı olduğu doktora tezi üzerinden Albayrak'ın eleştirilmesinin gerekçesi Wikileaks belgelerinde söz konusu tezin 'tez danışmanı' tarafından yazıldığının iddia edilmesinden kaynaklanıyordu. Adı şaibelere karışan Arıcan ile yolu kesişen bir ismin daha ekonomi yönetiminde önemli bir göreve getirilmesi dikkat çekti.

Wikileaks Belgelerinde Albayrak'ın Tezi

'beratalbayrak@yahoo.com' adresindeki e-postaları da muhteviyatında barındıran belgelerde Albayrak'ın tez döneminde gerçekleşmiş dikkat çekici yazışmalarla karşılaşılmıştı. Bir Netflix dizisini andıran olaylar, Albayrak'ın 2009 yılında Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden aldığı teziyle alakalı e-postalara cevap vermemesiyle başlıyor.

Tez Danışmanı Hasan Eken'in görüşme talebine bir türlü cevap vermeyen Albayrak'ın e-posta kutusuna Ekim ayında "Tez danışmanınız olarak Prof. Dr. Erişah Arıcan’ın atanmasını istediğinizi belirten dilekçeniz onaylandı" şeklinde bir ileti düşer.

Wikileaks belgelerine göre ilerleyen aylarda Arıcan ile Albayrak arasındaki yazışmalarda bu talebin gerekçelerin açık bir şekilde ortaya çıkar. Arıcan, Albayrak'ın tezini yazarken süreci adım adım Albayrak'a anlatır ve bilgi verir. Bu esnada bir çıkar ilişkisi olduğuna dair iddiayı destekleyen yazışmalarda gerçekleşir. Arıcan, bir iletide Albayrak'tan husumetli olduğu şahısla ilgili Ankara’daki toplantıya müdahale etmesini ister. O dönem hiçbir resmi görevi olmayan Albayrak ise olumlu şekilde geri dönüş yapar.

2010 yılının Temmuz ayında ise şüpheleri gideren e-posta, Albayrak'a ulaşır:

"Ekteki kod adı bretonwoods olan dosya ile tezi yolluyorumç Sen ödevlerini, biz de ödevlerimizi yapıyoruz. Hediyeler için çalışma arkadaşlarımın teşekkürlerini sunarım."

erişah arıcan tez danışmanı berat albayrak wikileaks merkez bankası resmi gazete doktora tezi şahap kavcıoğlu