Yeni Seçim Kanunu: 'Fazla Beklenti Olmasın, Çok Hamle Yok'

TAKİP ET

Cumhur İttifakı'nın getirmeye hazırlandığı seçim kanununa ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı.

Anketlerde Cumhur İttifakı'ndaki erimenin gözle görülür bir boyuta gelmesi ile birlikte AKP ve MHP seçim kanununu değiştirmek için kolları sıvamış, iki partinin yapmak istediği değişikliklere ilişkin birçok iddia ortaya atılmıştı.

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, yeni kanun ie birlikte seçim sisteminde dar-daraltılmış bölge, ittifak içi baraj uygulaması gibi değişikliklerin yapılması planlanmıyor. AKP'li bir yetkilinin konuya ilişkin "Fazla beklenti olmasın, çok hamle yok" dediği öğrenildi.

Meclis'e getirileceği konuşulan tasarıda bir siyasi partinin seçime girme yeterliliği kazanmak için bugün taşımak zorunda olduğu şartlar değiştirilecek. Bir siyasi partinin seçime girmesi için bugün 81 ilin en az 41'inde teşkilatlanmış ve büyük kongresini yapmış olması ya da TBMM'de 20 milletvekilinden oluşan bir gruba sahip olması gerekiyor. Getirilen düzenleme ile Meclis grubuna sahip olma şartı kaldırılıyor. Bu düzenlemeye İYİ Parti'nin 2018 genel seçimlerine girişi öncesinded CHP'den gelen 15 milletvekilinin neden olduğu düşünülüyor.

Seçim Barajı Yüzde 7'ye İniyor

Bunun yanı sıra seçim barajının ise yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesi planlanıyor. 

Siyaset kulislerinin pek ilgisini çekmese de seçimler konusunda en belirleyici olabilecek değişikliklerden birisi de il-ilçe seçim kurulu başkanlarını belirleyen düzenleme. Halihazırda il-ilçe seçim kurulu başkanları, o il ya da ilçedeki en kıdemli hakim olmakta.

Ancak yeni düzenleme ile seçim kurullarının başkanlarının YSK tarafından "belirlenen" bazı isimlerden oluşması ya da birinci sınıfa ayrılmış en kıdemli hakimler arasından seçilmesi bekleniyor.

seçim kanunu değşiiklik değişiklik barajı düşüyor il ilçe kurulları başkanları