Yeni Seçim Kanunuyla Hazırlanan Tuzak Belli Oldu: Millet İttifakı Şimdi Ne Yapacak?

TAKİP ET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, AKP ve MHP'nin yeni seçim kanununa ilişkin açıklama yaptı.

Uzun süredir yeni seçim kanunu teklifi üzerinde görüşmeler yapan AKP ve MHP, dün yaptıkları açıklama ile düzenlemeyi duyurdu. 

AKP ve MHP'nin Yeni Seçim Kanunu Teklifi Açıklandı


Yeni seçim kanununa ilişkin Halk TV'den İsmail Saymaz'ın haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, "2018'deki seçim sonucuna göre hesap yapıyorlar. AKP de MHP de eriyor. Bu hesap yanlış" dedi.

Son seçimde Saadet Partisi'nin CHP, Demokrat Parti'nin ise İYİ Parti listelerinden seçime girdiğini hatırlatan Salıcı, "Teklifi geçirirlerse sisteme adapte oluruz. İttifakı masa başı operasyonlara kurban etmeyiz" diye konuştu.

Teklifteki Tuzak Ne?

İttifaklar düzenlemesinin bu teklifle işlevsiz kılındığını belirten İsmail Saymaz  teklifin 2. maddesinde yer alan, 2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu'nun 34. maddesinin 1. fıkrasında yapılacak değişikliğin Millet İttifakı'nın genişlemesiyle elde edebileceği büyük avantajı baltamalaya yönelik olduğunu belirterek "Mevcut yasada, ittifakın toplam oyu ülke barajını geçtiği takdirde milletvekilleri ittifak üyesi partilerin oy oranlarına göre pay ediliyor. Teklif yasalaşırsa her partinin milletvekili çıkarması için seçim çevresinde de yüzde 7'lik barajı geçmesi gerekecek" ifadelerini kullandı.

Cumhur İttifakı'nın bu teklifle neler umduğunu sıralayan Saymaz, "Saadet, Gelecek ve DEVA partileri yüzde 7'ye ulaşamayacağı için Millet'ten ayrılarak, tek çatı altında seçime girebilir. Üç parti barajı geçse bile yüksek sayıda milletvekili çıkaramayabilir. Hem Millet İttifakı bölünür hem de altılı masa dağılır" dedi.

Saymaz ikinci amaç olarak ise "Bu partiler CHP ve İyi Parti'nin listelerinden seçime katılabilir. Ancak o durumda SP, Gelecek ve DEVA'ya oy vermeyi düşünen AK Partili ve MHP'li küskünler partilerinde kalabilir. Anketlerde 'Kararsızlar' yüzdesi içerisinde yer alan bu kütle kerhen de olsa bir kez daha Cumhur'a oy verebilir" dedi.

İsmail Saymaz bu sayede CHP ve İYİ Parti'nin milletvekili kazanmasının önüne geçilerek TBMM'de çoğunluk sağlanacağını söyledi.

ittifak millet ittifakı cumhur ittifakı saadet demokrat parti gelecek partisi iyi parti yeni seçim kanunu