Yeni Yıla İşsiz Giren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İşçileri Eylemde

TAKİP ET

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinin otopark ve kafelerini işleten ANTIP A. Ş.'de çalışan 72 işçi işten çıkarıldı. İşçiler, ihbar ve kıdem tazminatlarını almak ve Ankara Üniversitesi tarafından açılan ihaleyi alacak şirket bünyesinde çalışmaya devam edebilmek için eylem yaptı.

Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi hastanelerinde bulunan otopark ve kafelerin işletmeleri için ihale açtı. Otopark ve kafelerin işletmeciliğini yapan Ankara Tıplılar Vakfı ihaleye katılamayınca Ankara Üniversitesi rektörlüğü işletmeleri boşaltmasını istedi. 

Bunun üzerine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinin otopark ve kafelerini işleten ANTIP A. Ş.'de çalışan 72 işçi işten çıkarıldı.

İşçiler, ihbar ve kıdem tazminatlarını almak ve Ankara Üniversitesi tarafından açılan ihaleyi alacak şirket bünyesinde de çalışmaya devam edebilmek için İbni Sina Hastanesi önünde toplanarak eylem yaptı. Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Sol Partililer de işçilere destek verdi.

Ev kirası ve faturalarını nasıl ödeyecekleri, çocuklarına nasıl bakacaklarının kaygısını yaşayan işçiler, eylem sırasında yaptıkları basın açıklamasında yeni yıla işsiz girmenin hüznünü yaşadıklarını ifade etti.

Lösemi bir kızının olduğunu söyleyen Melike Tozan, asgari ücrete çalıştığını belirterek, “Şu an tazminat haklarım da dahil hiçbir şey ödenmemekte. Kızımın tedavisi sürmekte ve benim şu anda sağlık sigortam olmazsa kızıma herhangi bir tedavi imkanı sağlayamayacağım. Bu şekilde işsiz kalmak hiçbirimizin istediği bir durum değildir. Biz işimize devam etmek istiyoruz, tazminat haklarımızın ödenmesini istiyoruz. Benim kızım şu an Hacettepe Üniversitesi hastanesinde yatıyor. Kemoterapi aldığı için hastanede yatıyor. Bu şekilde bir sürü kimseden bize hayrına üç beş kuruş para versinler diye bir beklenti içerisinde değiliz. Ev kredisi ödüyoruz. Benim kızım lösemi hastası. Benim sağlık sigortam olmazsa, çocuğuma kimse bakmayacak” diye konuştu. 

Kıdem tazminatını alamayacağını söyleyen 61 yaşındaki işçi Hayrettin İşkorkmaz da “Ortada şirket yok şirket iflas etmiş, kimden alacaksın? Bana 60 yaşında kim iş verebilir. 26 yıllık burada çalışanlar var EYT’den emekli oldu. Emekli olduğu halde para alamadı” ifadesinde bulundu. (DHA)

İşten çıkarılan işçiler adına basın açıklamasını yapan Derya Coşkun şunları söyledi:

“İşten çıkarılan 72 arkadaşımızın ailelerinde ciddi anlamada sağlık sorunu olan arkadaşlarımız var. Bir arkadaşımızın kızı Hacettepe Üniversitesi hastanesinde kanser tedavisi görmektedir, ilaçları çok pahalıdır. İçimizde Parkinson hastası olup çalışmak zorunda kalanlar var. 72 arkadaşımızda 2024’e işsiz giriyoruz. Arkadaşlarımızın hepsi de asgari ücretle çalışanlardır, tazminat haklarımız gasp edilmektedir. 2024’e işsiz olarak girmek istemiyoruz.”  

personel işten atıldı işçi eylem hastane tıp fakultesi