Yeni Yönetmelik: Kuyumcular Teminat Olarak Kamu Bankalarına 500 Gram Altın Yatıracak

TAKİP ET

Ticaret Bakanlığı kuyumculuk faaliyetlerine düzenleme getirmek üzere 'Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı' hazırladı.

Yeni Yönetmelik taslağına göre kuyumculuk faaliyetinde bulunabilmek için kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba 500 gram altın teminatı yatırılacak. Teminat, mevduat hesaplarında ya da katılım fonu hesabında bloke olarak izlenecek. 

Ayrıca kuyum ticareti yetki belgesine sahip kuyum işletmecilerinde belge için vergi borcu bulunmaması şartı aranacak. Kuyumcuların 18 yaşından büyük, en az lise mezunu, konkordato talebinde bulunmamış, 5 yıldan fazla hapse mahkûm edilmemiş, dolandırıcılık, rüşvet gibi suçlardan hüküm giymemiş olması gerekecek.

Yetki belgesi Ticaret İl Müdürlüğü tarafından verilecek. Yetki belgesinin iptali halinde, il müdürlüğünün bildirimine istinaden teminat tutarından vergi, resim ve harç yükümlülükleri karşılandıktan sonra kalan tutar ilgili kuyum işletmesine ödenecek. Belgesiz kuyumculuk yapanlara idari para cezası uygulanacak. 

 

kuyumcu kamu banka teminat 500 gram altın yönetmelik taslak belge