Yeni Zelanda, İklim Değişikliği İle Mücadele İçin Hayvancılardan "Yellenme ve Geğirme Vergisi" Alacak

TAKİP ET

Yeni Zelanda'da hükümet çiftçilerden hayvanlarının geğirtileri ve yellenmeleri için vergi almayı planlıyor. Hükümet bu şekilde sera gazı emisyonlarını azaltacağını düşünüyor.

Yeni Zelanda'da hükümet çiftçilerden hayvanlarının geğirtileri ve yellenmeleri için vergi almayı planlıyor. Hükümet bu şekilde sera gazı emisyonlarını azaltacağını düşünüyor.

Yeni Zelanda'da ülkenin meralarında dolaşan yaklaşık 10 milyon sığır ve 25 milyon koyun ve tarım ekonomi içinde önemli bir parçayı oluşturuyor. İklim değişikliğiyle mücadelede Yeni Zelanda hükümeti, 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu hedefine doğru ilerlerken hayvancılığı hedef alıyor.

Yeni Zelanda'nın emisyonlarının yarısı kadarı temelde tarımdan kaynaklanıyor ve bunun ana suçlusu olarak sığırlar gösteriliyor. Geğirtileri ve yellenmeleri, atmosferde karbondioksitten çok daha az miktarda bulunan ancak bugüne kadar küresel sıcaklık artışının yaklaşık yüzde 30'undan sorumlu olan metan içeriyor.

Küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olmak için Yeni Zelanda, tarımsal emisyonları vergilendirmeye başlayacağını, yani besi hayvanlarından kaynaklanan geğirme ve yellenmeleri vergilendireceğini açıklayan ilk ülkelerden biriydi.

Çiftçiler; çiftlik alanı, hayvan sayısı, üretim ve azotlu gübre kullanımlarına göre vergilendirilecek. Fiyatlandırmanın kârları düşüreceği ve geçim kaynaklarını tehdit edeceği korkusuyla çiftçiler, geçen Ekim ayında Yeni Zelanda'nın büyük şehirlerinde ülke çapında protestolar düzenledi.

Bu durumun yakın zamanda gerçekleşecek seçimleri de etkilemesi bekleniyor.

yeni zelanda osuruk vergisi yeni zelanda yellenme vergisi yeni zelanda geğirme vergisi osuruk vergisi geğirme vergisi yellenme vergisi yellenme ve geğirme vergisi sığır vergisi inek vergisi küresel ısınma iklim değişikliği