Yeni Zelanda 'Şafak Baskınları' İçin Özür Diledi

TAKİP ET

Yeni Zelanda Başbakanı, 1974-1976 yılları arasında uygulanan 'şafak baskınları' için özür diledi.

Yeni Zelanda, 1974-1976 yılları arasında göçmen işçilerin etnik kökenleri hedef alınarak yapılan "şafak baskınları" uygulaması sebebiyle özür diledi.

Auckland Belediye Binasında düzenlenen özür töreninde söz alan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkelerinden gelen göçmen işçilerin, kökenleri nedeniyle hedef alındıkları baskınların acısını çekmeye ve yaralarını taşımaya devam ettiğini söyledi.

Ardern, “Bugün Yeni Zelanda hükümeti adına, 1970’lerin ‘Şafak Baskınları’ olaylarına yol açan göçmenlik yasalarının ayrımcı bir şekilde uygulanması nedeniyle Pasifik topluluklarına resmi ve koşulsuz bir özür sunmak için bulunuyorum. Hükümet, Şafak Baskınları ve rastgele polis kontrollerinin gerçekleşmesinden ve bu eylemlerin şimdiye kadar uygun görülmesinden üzüntü ve pişmanlık duyduğunu ifade ediyor” şeklinde konuştu.

Ayrıca, resmi özrün bir parçası olarak hükümetin, Pasifik topluluklarına yönelik akademik ve mesleki burs için 2.1 milyon Yeni Zelanda Doları ayıracağı, Samoa, Tonga, Fiji ve Tuvalu’dan gençler için 1 milyon Dolar değerinde liderlik bursu sağlayacağı kaydedildi.

yeni zelanda başbakanı jacinda ardern pasifik okyanusu göçmenler şafak baskını özür işçiler