Yeni Zelanda'da Asgarî Ücrete Zam Yapılırken En Zenginlere ise Yüksek Vergi Getirildi

TAKİP ET

Yeni Zelanda'da asgarî ücret, saatlik 20 dolara yükseltildi. Zenginlere de yüzde 39 oranında gelir vergisi getirildi. Başbakan Jacinda Ardern, asgarî ücretin 1 Nisan'dan itibaren uygulamaya gireceğini belirterek 'Ücretler ve sosyal haklar alanında yapılan değişikler en savunmasız olanları savunmak için getirildi' dedi.

Asgarî ücreti, saat başına 18,90 dolardan 20 dolara (165 Türk Lirası) yükselten yasa, bugün Başbakan Ardern'in imzasıyla onaylandı. En yüksek gelir dilimine dâhil olan kişilere de yüzde 39 oranında gelir vergisi getirildi. 

Yeni Zelanda parlamentosunda bugün yapılan yasa değişikliklerinin ardından işsizlik ve hastalık yardımları da artırıldı. Söz konusu değişikliklerin 1 Nisan Perşembe gününden itibaren yürürlüğe girmesi beklenirken asgarî ücretteki artışın 175 bin 500 işçiyi doğrudan etkileyeceği belirtildi. Bunun ekonomiye yıllık etkisinin ise 216 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

The Guardian’da yer alan habere göre en yüksek vergi oranına sahip grup, ülke nüfusunun yüzde ikisine tekabül ediyor. En yüksek gelir vergisine sahip grubun yıllık ortalama kazancı 180 bin doların üstünde (yaklaşık 1,5 milyon Türk Lirası) ve getirilen yüzde 39’luk gelir vergisinin ülke ekonomisine katkısının yıllık 550 milyon dolar (4,5 milyar Türk Lirası) civarında olması bekleniyor.

ASGARΠÜCRETİN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKELER ARASINDA İLK 5’TE

OECD verilerine göre Yeni Zelanda, dünyada asgarî ücretin en yüksek olduğu 5 ülkeden biri. Ülkede, havalimanları ve sınır işletmeleri de dâhil birçok kişi asgarî ücretle çalışıyor.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, asgarî ücretteki artışın seçim vaadi olduğunu belirterek “Bu artış en savunmasız gruplara olan destekleri ve iyileştirmeleri temsil ediyor. Daha fazla ev inşa etmek, sağlık sistemimizi iyileştirmek; eğitim, öğretim ve iş fırsatlarına yatırım yapmak da dâhil olmak üzere daha yapılacak çok şey var” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret artışına karşı çıkan meclisteki Ulusal Parti Sözcüsü Scott Simpson, “Küçük işletmeler için aşırı belirsizlik döneminde asgarî ücreti keskin bir şekilde artırmak ekonomik vandalizmdir” dedi.

Başbakan Ardern liderliğindeki hükûmet, son dört yılda asgarî ücreti kademeli olarak artırarak 2017’den bu yana saat başına 4,25 dolarlık artış sağladı.

Yeni Zelanda asgari ücret asgari ücrete zam gelir vergisi zenginlerden alınan vergi arttı Jacinda Ardern Yeni Zelanda başbakanı