Yerli Araba Üretme Hayaliyle Yola Çıkan TOGG, İşçilerine Yemek Bile Veremiyor

TAKİP ET

Türkiye'nin ilk yerli arabasını üreteceğini iddia eden TOGG, şantiyesinde çalışan işçilere sıcak su ve yemek hizmeti vermiyor.

Önümüzdeki yıllarda seri üretimle Türkiye'yi yerli otomobille buluşturacağını iddia eden Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) ileri teknoloji için çalıştırdığı işçilerine en basit imkanları bile sağlayamadığı ortaya çıktı. 

TOGG fabrikası şantiyesinde çalışan işçilerin sıcak suya erişimde güçlük çektiği ve öğle yemeği yemek için saatlerce sıra beklediği öğrenildi. Bin işçinin bulunduğu şantiyede çalışma koşullarının oldukça kötü durumda olduğunu belirten çalışanlar, son maaşlarının da ödenmediğini söyledi. 

İşçilerin şikayetlerini dinleyen İnşaat-İş Sendikası’ndan Nurseli Gözüaçık, “Bin işçiyi aynı saatte molaya çıkarmak akıl kârı değil. Orada küçücük bir yemekhane var. 1000 işçiyi sığdırmaya çalışıyorlar. Şimdi mola saatlerinde düzenleme yaptılar ancak sorun çözülmüş değil. Buradaki sıcak suyla ilgili ise sorun şu: Buradaki işçiler 4-5 kişilik prefabrik yapılarda kalıyorlar. Bunlar bloklar halinde dizili. 6 farklı blok var. 6 bloktan sadece 1’inde sıcak su akıyor. Yani 20-30 işçi tek yeri kullanmak zorunda kalıyor. Aslında her blokta sıcak su olması lazım” şeklinde konuştu.

Şantiye Alanında ve Makinelerde Sorun Var

Gözüaçık, şantiyede bulunan makinelerin bozuk olduğunu ve sık sık arızalandığını ancak bu sorunun çözüme kavuşması için hiçbir çaba sarf edilmediğini ifade etti. Yalnızca makinelerde değil şantiye alanında da sorun olduğunun altını çizen Gözüaçık, “Tonlarca ağırlıkta malzemeler kaldırıyorlar. Ancak kule vinci kullanan işçi etrafta işçi var mı yok mu bunları göremiyor. Ona hangi tarafa götüreceği konusunda talimat veriyorlar o da çalışıyor. İşçiler tabi ki de burada kaza riskinin olduğunu belirtiyor. Işıklandırma sorunu var. İşçilerin şikayetlerinin ardından bir düzey ışıklandırma yapıldı ancak bu da yeterli değil” dedi.

Genelgeyle Şantiye İçerisindeki Sorunları Duyurmak Yasaklandı

Birçok sorunun bulunduğu şantiyede işçilerin görüntü alması ve sorunları duyurması da yasaklandı. Onlarca sorunla mücadele eden işçilerin problemler hakkında konuşmaması için genelge yayımlandı.

Gözüaçık, işçilerin yalnızca şantiye alanında değil ödemelerde de sorun yaşadığını belirterek, “Her yerde olduğu gibi işçilerin banka hesaplarına asgari ücret yatırıyorlar geri kalanını elden veriyorlar. Bu durumda SSK primleri de eksik gösteriliyor. İşçiler de paralarının içeride kalmasından dolayı rahatsız” ifadelerini kullandı.

togg yerli araba otomobil girişim grubu yemek şantiye sıcak su sorun