Yerli Aşıda 'Etik Değerler' İhlali

TAKİP ET

TÜSEB'in desteklediği yerli Covid-19 aşısı projesinde bir TÜSEB çalışanının da yer aldığı ortaya çıktı.

CHP Milletvekili Murat Emir, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) desteklediği yerli Covid-19 aşısı projesinde bir TÜSEB çalışanının da yer almasını meclis gündemine taşıdı. Aşı projesinin TÜSEB tarafından desteklendiğini ancak Faz-1 aşamasında olan projede TÜSEB Aşı Enstitüsü çalışanı Nuray Yazıhan'ın da yer aldığını belirten Emir, 'etik değer ihlaline' dikkat çekti. 

Nuray Yazıhan’ın aynı zamanda sağlık, kozmetik, biyoteknoloji alanlarında ürün geliştiren ve bu ürünlerin ticarileştirilmesine yönelik çalışmalar yürüten DN Biyomed firmasının kurucu ortağı olduğuna da değinen Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya verdiği soru önergesinde, "TÜSEB Aşı Enstitüsü çalışanı olan Nuray Yazıhan, Nanografi AŞ’ye ait aşı projesinin içinde yer alırken bu projeye TÜSEB tarafından sağlanmakta olan maddi ve teknik destek konusunda da TÜSEB’de karar verici durumundadır. Ülkemizde bu yönde çalışmaların yapılması da TÜSEB’in bu tip araştırmaları desteklemesi de çok değerlidir. Ancak bu destek verilirken etik ölçülere uyulup uyulmadığı da önemlidir.

Nanografi AŞ’ye aşı desteği verilirken aynı zamanda TÜSEB Aşı Enstitüsü çalışanı olan Nuray Yazıhan’ın bu projede yer alması etik değerlere uygun mudur?" diye sordu.

tüseb yerli aşı proje destek çalışanı nuray yazıhan murat emir