Yerli Otomobil Fabrikası Fay Hattına 500 Metre Mesafeye Kuruldu

TAKİP ET

Bursa'nın Gemlik ilçesi Gençali Mahallesi sınırlarına inşa edilen Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un fabrikası fay hattına 500 metre uzaklıkta kalıyor.

Yapımı devam eden Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un fabrikasının fay hattına 500 metre mesafede olması sebebiyle olası bir depremde hasar alacağını söyleyen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fabrikanın aktif fay hatları üzerine kurulu olduğunu söyleyen Alan, “Söz konusu alan ülkemizde deprem açısından son derece aktif olan Kuzey Anadolu Fay Zonunun güney kolu olarak ifade edilen ve Gemlik'ten geçen Gemlik Fay Zonu Segmenti ile Gençali Fay Zonu segmenti arasında, yaklaşık doğu- batı istikametinde akan Büyük Dere’nin getirdiği alüviyal malzemenin Gemlik Körfezi’ne döküldüğü noktada oluşturduğu delta niteliğindeki genç alüviyal malzeme üzerine oturmaktadır” dedi.

Tsunami Etkilerine Maruz Kalabilecek

Alan, vasfı tarla olarak gösterilen bölge üzerine inşa edilen otomobil fabrikasının herhangi bir depremde çift yönlü zarar göreceğini ifade ederek, ''Arsa, güneyde Gençali Fay Zonuna yaklaşık 500 metre, kuzeyde ise Gemlik Fay Zonuna yaklaşık 2 kilometre mesafede olması nedeniyle olası bir depremde hem yüzey yırtılmasından kaynaklı etkiler, hem de depremin sarsıntının getireceği etkilere maruz kalacaktır.

Yine inşa edilecek yapıların oturacağı zemin birimlerinin mühendislik özellikleri nedeniyle (İzmir-Bayraklı zemini gibi) olası bir depremde, zemin büyütmesinden kaynaklı etkilerin yanında, sıvılaşma, yanal yayılma ve tsunami etkilerini de maruz kalabileceklerdir'' şeklinde konuştu.

Göç, Can Kayıplarını Artıracak

Alan, fabrikanın kurulduğu bölgenin göç alacağını, bu sayede yapılaşmanın artacağını ancak yapıların olası bir depremde zarar göreceğini belirtti. Fabrikanın yapımının tamamlanmasının ardından bölgede artan nüfusun depremde can kayıplarını da artıracak olduğunu belirten Alan, “Yapılacak fabrikanın yaratacağı istihdam ve göç gibi ekonomik ve sosyal etkiler sonucu bölge hızla imara ve yerleşime açılacak olup, bu da depremin etkileri ve olası can ve mal kayıplarını daha da artıracaktır.

Yine fabrikanın faaliyete geçmesinden sonra oluşacak ekonomik faaliyetler bölgenin göç almasına neden olacak, bu da bölgede daha geniş alanların imara ve yerleşmeye açılmasına ve binlerce yurttaşımızın fay zonları üzerinde yaşamaya mahkum edilmesine neden olacaktır'' ifadelerini kullandı.

 

 

yerli otomobil fabrikası bursa gemlik deprem fay hattı togg hüseyin alan