'Yerli ve Milli' Teleferik Faciası

TAKİP ET

Antalya'da yaşanan teleferik faciasında 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanan Tünektepe Teleferik Tesisi'nde direklerden birisi henüz belirlenemeyen nedenle devrildi.

Devrilen direğe çarparak parçalanan kabindeki 8 kişi kayalık alana düştü. Bölgeye ulaşan ekipler, Memiş Gümüş'ün yaşamını yitirdiğini, Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Kırgızistan uyruklu Akmaral Abdyldaeva'nın yaralandığını belirledi.

Teleferik Kazasında Hayatını Kaybeden Memiş Enes Gümüş'ün Hayatında İlk Kez Teleferiğe Bindiği Ortaya Çıktı

Antalya'da Teleferik Kabini Düştü: 1 Ölü, 10 Yaralı

 

Olaydan sonra gözler AKP'li Menderes Türel zamanında yapılan teleferiğe çevrildi.

"Yerli ve Milli" Facia

Teleferiğin bakımsızlık nedeniyle düştüğü iddialar arasında yer alırken teleferiğin yapımında "yerli ve milli" adı altında AKP iktidarında vakayı adiye haline gelen bir adam kayırmacılık hikayesi ortaya çıktı.

2016 yılındaki inşa edilen ve 8 Kasım 2017'de ruhsat alarak faaliyete başlayan Tünektepe Teleferik Tesisi'nin ihalesini STM isimli bir şirket kazanmıştı. İndirim oranı çok yüksek olan şirketin teleferik imalatı konusunda 5-6 senelik bir deneyimi vardı. Şirket yerli olduğu için de destekleniyordu ancak imalatları bağımsız denetim şirketleri tarafından uygun bulunmuyordu.

3 ortağı olan şirkentin bu iş yapılırken ortaklık yapısı bozuldu ve ortaklık dağıldı. Firma iflas etti ve iş tamamlanamadı. Ardından sözleşme feshedildi. Ancak Menderes Türel'in yönettiği Antalya Büyükşehir Belediyesi iflas eden şirketin bir ortağının kurduğu şirkete işi tekrar ihale etti. TamgaTürk'ün ulaştığı kaynakların iddiasına göre bu aşamada belediye yapılan uyarıları hiç dinlemedi.

Yaşanan sorunlara rağmen şirket ve Antalya Büyükşehir Belediyesi arasında sözleşme imzalandı. Teleferik tesisi sorunlu bir şekilde tamamlandı. Yine kaynakların iddiasına göre çok imalat  hatası vardı ve bunlar gözardı edilerek işletme hizmete alındı. Ancak sorunlar devam etti. İşletme başladıktan kısa bir süre sonra ise tesis kapandı, belediye şirketin eski ortaklarından biri tarafından kurulan bir şirketle hem arızaları gidermesi hem de teknik işletmesini yapması için sözleşme imzaladı. Tesis ancak bu şekilde işletilebildi.

Diğer Başkanlar da Uyarıları Dikkate Almadı

Bütün bunlar Menderes Türel döneminde olurken daha sonra gelen başkanlar da tesisi bu şekilde işletmeye devam etti.

Tesis direkleri açısından çok özel bir tesis olarak değerlendiliyor. Ancak direklerin tasarımında ve imalatında gözle bile görüldüğü iddia edilen sorunlar gözardı edildi. İddiaya göre özellikle yıkım olan direkte çok bariz hatalar vardı ve uyarılar hiçbir dönem ciddiye alınmadı ve ne yazık ki kaza göz göre göre geldi...

Kabile Ekonomisi

Söz konusu STM firmasının Keçiören ve İzmir Balçova teleferik tesislerini de yaptığı 10 yaşın üzerinde olan bu tesislerin de çok sorunlu olduğu belirtildi. Uzmanlar yurt dışı bağımsız teleferik denetim firmalarına bu tesislerin denetimlerinin yaptırılmasını, ardından işletmeye devam edilmesini öneriyor. Uzmanlara göre Fethiye ve Bursa'da kullanılan yabancı teleferik ekipmanları daha güvenlikli. 

AKP döneminde "yerli ve milli" adı altında yaptırılan birçok iş yerli veya milli olmasından ziyade eş-dost-akraba ihaleleri ile yaptırıldığı için bu tür sonuçlar kaçınılmaz oluyor. AKP'nin yarattığı kabile ekonomisi, Türk vatandaşlarının canını tehdit ediyor. 

 

yerli ve milli teleferik teleferik kazası tünektepe antalya stm menderes türel muhittin böcek