Yeşil Enerjinin Yeni Kurbanı: Norveç

TAKİP ET

Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Avrupa'da da etkili olan sıcak hava dalgası, enerji sektörünü de vuruyor. Son olarak elektrik üretiminin %85'ten fazlasını hidroelektrik santralleriyle karşılayan Norveç, düşen su seviyeleri nedeniyle elektrik krizi yaşamaya başladı. 

Norveç fosil enerji kaynaklarını ihraç ederek zenginleşse de, uzun süredir "Yeşil Enerji" projelerinin şampiyonluğunu yapıyordu. Nükleer enerjiden uzak duran ve doğalgaz kaynaklarına rağmen doğalgaz santrallerini kapatan Norveç, hidroelektrik santrallerinden enerji üretiminde Çin, Kanada, Brezilya, ABD ve Rusya'dan sonra dünyada 6. sırada yer alıyordu.

Yüzölçümü bakımından bu ülkelerden hayli küçük olsa da, ülkenin yer şekilleri ve enlemi dolayısıyla yüksek enerji potansiyeli elektrik üretimi kapasitesinin yüksek olmasını sağlıyordu. 

Yeşil Enerji Kurbanı Kırgızistan

Santraller Üretimi Dondurdu

Ancak bu yıl Çin'den İngiltere'ye kuzey yarımkürenin büyük kısmında etkili olan aşırı sıcaklar, Norveç'te baraj rezervlerinin 25 yılın en düşük doluluk oranına gelmesine sebep oldu. Nehir tipi santrallerin de çoğu üretimi dondurmak zorunda kaldı. 

İngiltere, Almanya ve Danimarka Gibi Ülkeleri de Vuracak

Norveç üretiminin yaklaşık %10'unu ihraç ederken, üretimin düşmesi İngiltere, Almanya, Danimarka gibi Norveç elektriğini ithal eden ülkelerin enerji tedarik sıkıntısı yaşaması demek. Kuzey Denizi ve Baltık'ta kurulan hatlarla son on yılda elektrik ihracatını artıran Norveç'in üretim tipinin kronik zayıf noktası sebebiyle bütün komşuları elektrik tedariğinde sorun yaşayacak. Enerji fiyatlarının artması aynı zamanda politik sonuçlar da doğuruyor. AB ülkeleri Rus agresyonuna karşı birleşmişken, üye ülkelerin kamuoyu enerji fiyatları sebebiyle olumsuz etkileniyor ve Rus propagandasına alan açılmış oluyor. 

Temiz ve Verimli: Nükleer Enerji

Yeşil enerji olarak anılan elektrik santralleri, doğanın döngüsüne bağlı olduğu için esnek ve öngörülmez bir rejimle üretim yapabiliyorlar. Su, rüzgar vb. enerji kaynakları zaman zaman üretimde düşüşe ya da artışa sebep olabiliyor. Bu değişken üretimin istikrarlı üretim yapan doğalgaz çevrim santrali, termik santral gibi alternatiflerle dengelenmesi gerekiyor. Ancak birçok ülke bu alternatiften hava kirliliği yarattığı gerekçesiyle uzak dururken, temiz nükleer enerji seçeneğinden politik gerekçelerle uzak durulmuş olması, bütün Avrupa'da enerji fiyatlarının aşırı artmasına ve ekonomik-siyasi krizler yaşanmasına neden oldu.

yeşil enerji yeni kurbanı norveç kırgızistan Hidroelektrik santrali çin kanada brezilya abd rusya nükleer doğal gaz santrallerini kapattı ingiltere almanya danimarka