Yeşiller Partisi Mensubu Bakanın Eski Gazprom Avukatı Olduğu Ortaya Çıktı: Rusya'nın Fonladığı Sözde 'Çevreciler'

TAKİP ET

Rusya, Avrupa'yı enerji açısından kendisine bağımlı kılmak için "çevreci" ve "yeşil enerji" taraftarı grupları finanse ediyor. Avrupa ülkeleri, doğal gaz ve petrol açısından Moskova'ya bağımlı olmanın neticelerini Rus diktatörü Putin'in yayılmacı işgalleri karşısında kararlı bir duruş gösteremediği bu yıl sert bir şekilde tecrübe ediyor.

"Yeşil enerji"... 

"Yeşil", yani "temiz" anlamında kullanılan bu kavram ile tanımlanmak istenilen enerji çeşidi o kadar da temiz olmayabilir.

Çok sayıda nükleer santrale sahip olan Almanya, 2011 yılında Japonya'da yaşanan Fukuşima felaketinin ardından nükleer santrallerinin faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Bu karar kelimenin tam anlamıyla, enerji açısından dışarıya bağımlı olmayı kabul etmek demekti. Ve öyle de oldu.

24 Şubat 2022'de Rusya Ukrayna'ya saldırdığında Batı ülkeleri, Moskova'nın saldırganlığına karşı kesin bir tavır koyarak Ukrayna'yı her anlamda desteklemeye koyuldu. Fakat Almanya gibi Rusya'ya enerji açısından bağımlı ülkeler bu kararlılığı gösteremedi.

Peki, Alman kamuoyunu Rusya'ya bağımlı olmak anlamına gelen bu stratejik hatayı yapmaya nasıl ikna edildi?

Yeşil Enerji Kurbanı Kırgızistan

Rusya'nın Fonladığı Sözde STK'lar: "Yeşilciler"

2014 yılında Guardian'a açıklamalarda bulunan eski NATO Genel Sekreteri ve Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, "Rusya'nın karmaşık enformasyon ve dezenformasyon operasyonlarının bir parçası olarak, Avrupa'nın ithal Rus gazına bağımlılığını sürdürmek için sözde sivil toplum örgütleriyle -kaya gazına karşı çalışan çevre örgütleriyle- aktif olarak çalıştığını bildirebilecek müttefiklerle bir araya geldim" demişti.

ABD kaya gazını çıkararak kullanmaya başlarken Avrupa parlamentoları bu alternatife karşı çıkmaya ve Rus gaz boru hatlarına güvenmeye devam etti. 

Hillary Clinton 2016'da Söyledi: Sahte Çevreci Gruplar

2016'da yapılan özel bir toplantıda konuşan ABD'li siyasetçi ve başkan adayı Hillary Clinton, "Sahte çevreci gruplara karşıydık. Ben büyük bir çevreciyim ama bunlar Ruslar tarafından finanse ediliyor" demişti.

Rus Fonu Alıp Sustular

National Interest'te Bill Wirtz imzasıyla yayımlanan makalede yer alan bilgilere göre Almanya'nın Rusya ile yaptığı NordStream boru hatlarına açıkça karşı çıkan 3 çevre örgütü WWF Almanya, BUND (Dünya'nın Dostları) ve NABU (Doğa ve Bioçeşitliliği Koruma Birliği) 2011 tarihli bir Avrupa Parlamentosu raporuna göre Gazprom'un çevreyi koruma amaçlı bir fon sözü vermesinden sonra bu boru hatlarına muhalefetlerinden vazgeçtiler.

Yeşilci Bakan Eski Gazprom Avukatı Çıktı

Belçika'nın Yeşiller Partisi GROEN'den Federal Enerji Bakanı Tinne Van der Straen'in ise Gazprom'u savunan bir hukuk firmasının ortağı olduğu ortaya çıktı.

Bakan Tinne Van der Straen Belçika'nın nükleer enerji kapasitesinin ortadan kaldırılmasını savunan bir siyasetçi olarak biliniyor.

Son 20 yılda Avrupa'nın geldiği konum akıllara aynı soruyu getiriyoru: Çevre örgütleri, NATO ülkelerinin Rusya'ya bağımlılığını artıracak çabaları destekliyor mu? 

Yeşil Enerjinin Yeni Kurbanı: Norveç