Yiğit Bulut: Aşırı Değerli Yerli Para Avantajlı Değil

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, 'Aşırı değerli yerli para, gelişmekte olan ülkelerin avantajına değil'' dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Politikalar Kurulu Üyesi Yiğit Bulut, Merkez Bankası Başkanlarının değişimi ve kötü ekonomi politikalarının sebep olduğu ''TL'nin değer kaybı'' konusunda açıklamalarda bulundu.

Bulut, vatandaşın spekülasyonun önüne geçmek için 11 milyarlık döviz sattığını söyledi.

“Cumhurbaşkanımızın çağrısı olumlu sonuç buldu. Şu anda yerlilerin yaptığı satış miktarı 11 milyar dolara dayandı. Bunun 8.5 milyar dolar sistem içinden 3 milyarı yastık altından satılmış. MB Başkanı'nı aradım, satış oldu mu diye sordum. MB bu dalgalanmada tek bir dolar satmadı. Vatandaş tabiri caizse şunu dedi, ‘Türkiye'ye çok saldırıyorlar, siz bir durun kenarda biz bu işi hallederiz’ dedi. Bu çağrıların etkilerinin devam edeceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız varlık barışına katılın, yastık altı kıymetlerinizi sisteme katın” diyen Bulut, yastık altında saklanan döviz ve altının hiçbir işe yaramadığını söyleyerek vatandaşa 'mal varlığını' sisteme sokması önerisinde bulundu.

Türk Parasının Değer Kaybına Vatandaş Müdahale Etti

“Dolar 8 lirayı aşağı doğru kırmaya çalışıyor. Spekülatif atak ve dalgalanmalar geçecek demiştik. Piyasalar Merkez Bankası Başkanı'nı sevdi. Enflasyonist para politikalarını uygulamayacağını, piyasaları öldürmeden, enflasyon hedefini düşürmenin hedef olduğunu MB başkanı söyledi. Çok teknik terime boğmadan şunu söyleyelim. Sıkı para politikasından bazıları hoşlanır bazıları hoşlanmaz. Olağanüstü toplantı yapılmayacak, olağanüstü toplantı kararı alınmayacak. Faizlerin 500 puan indirilmesi, akla hayale gelmeyecek uygulamaların gündeme gelmesi mümkün değil demiştim. MB başkanı ne dediyse sözünde durdu ve açıklamalarına devam ediyor. 2013'te 4.61 seviyesini görmüştük gösterge faizde. Gösterge faizin 19 olduğunu görüyoruz. Bir kısım medya ateşe benzin dökmeye çalışıyor. Bir kısmı Londra'dandı bunların. Yerli ve yerel medya destek verdi ve bu durumu çok iyi anlattı” şeklinde konuşma yapan Bulut, Türk parasının değer kaybının vatandaşın müdahalesiyle bu hafta değerlendiğini belirtti.

Bulut, TL’nin değer kaybına ilişkin “Hükümetin atacağı adımlar da olacaktır. Aşırı değerli yerli para, gelişmekte olan ülkelerin avantajına değil. Paranın değerinin optimal noktasının neresi olacağına bakmak gerekiyor. Türkiye açısından çok yararlı değil. İhracatı, sattığımız malı düşünmemiz gerekiyor” yorumunu yaparak akıl almaz bir açıklama yaptı.

yiğit bulut tl değer yerli para borsa kaybı cumhurbaşkanı başdanışmanı