Yirmi Altı Ülke Batı'dan Yaptırımları Kaldırmasını İstedi

TAKİP ET

Çin Virüsü'nün yarattığı zorlu ekonomik şartlarla karşı karşıya kalan ve çeşitli yaptırımların uygulandığı bazı ülkeler, BM Genel Kurulu'nda bu kararların kaldırılması çağrısında bulundu.

Gerçekleştirdikleri hukuksuzluklar, insan hakları ihlalleri gibi çeşitli sebeplerden haklarında farklı zamanlarda uluslararası yaptırım kararlarını alınmış 26 ülke Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda bir çağrıda bulunarak bu yaptırım kararlarının kaldırılmasını istedi.

Aralarında Çin, Rusya, İran ve Suriye gibi ülkelerin olduğu yaptırıma uğrayan söz konusu ülkelerin çağrısını dile getiren ise Pekin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun oldu. Çin Temsilcisi, bütün dünyanın yeni tip koronavirüs pandemisiyle mücadele ettiği bu süreçte bahsi geçen yaptırımların tüzüğü ihlal manasına geldiğini ve pandemiden etkilenen ülkelerin insanlarının refah ve sağlığını tehdit edeceği için insan haklarını ihlal etmek anlamı da taşıyacağını kaydetti. 

26 ülkenin temsilcilerinin imzasını taşıyan bildiride "Küresel dayanışma ve uluslararası işbirliği, Covid-19 ile mücadelede en güçlü araçtır" ifadelerine yer verildi.

Özel olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'e hitap eden bildiri, devletlerin Çin Virüsü ile mücadele yeteneğine zarar verdiği kaydedilen yaptırımların kaldırılması çağrısıyla son buluyor.

çin rusya iran suriye abd ab avrupa birliği bm birleşmiş milletler yaptırımlar bm yaptırımları insan hakları ihlalleri koronavirüs covid-19 çin virüsü