YKS Ne Zaman Yapılacak? TYT ve AYT Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2022 YKS Ne Zaman? YDT Ne Zaman Sonuçlanacak?

TAKİP ET

YKS Ne Zaman Yapılacak? TYT ve AYT Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2022 YKS Ne Zaman? YDT Ne Zaman Sonuçlanacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), ülkemizde ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim-öğretim yılında uygulanmaya başlanan ve her yıl düzenlenen ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemine verilen addır. 2 oturumdan oluşmaktadır.


TYT Nedir? TYT Ne Zaman Yapılacak?


YKS’nin 1. oturumuna Temel Yeterlilik Testi (TYT) adı verilmiştir.

ÖSYM tarafından yayımlanan sınav takvimine göre YKS’nin 1. oturumu TYT, 18 Haziran Cumartesi günü 10.15’te başlayacak.

TYT’ye girilmeden AYT ve YDT’ye girmek mümkün değildir. TYT’nin amacı mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli problem çözme becerilerini ölçmektir. Toplam soru sayısı 120 ve sınav süresi 135 dakikadır. TYT’de yer alan dersler matematik, Türkçe, biyoloji, fizik, coğrafya, kimya, tarih, din kültürü ve felsefedir. 9. ve 10. sınıf müfredatından sorular gelmektedir. Bu sınavın sonuçlarına göre 2 yıllık yüksekokullara başvuru yapmak mümkündür.


AYT Nedir? AYT Ne Zaman Yapılacak?


YKS’nin 2. oturumuna Alan Yeterlilik Testi (AYT) adı verilmiştir.
ÖSYM tarafından yayımlanan sınav takvimine göre YKS’nin 2. oturumu AYT, 19 Haziran Pazar günü 10.15’te başlayacak.

AYT, öğrencilerin alan bilgisini ölçmektedir. Sorular, ortaöğretim müfredatının son iki yılından, yani 11. ve 12. sınıf konularından gelmektedir. TYT sonrası AYT’ye girmek şart değildir. Lisans bölümleri için puan olarak TYT’nin yüzde 40 + AYT’nin yüzde 60’ının ortalaması dikkate alınır. Bu nedenle dört yıllık bir fakültede okumak isteyen adaylar için bu sınav oldukça önemlidir. AYT’de toplamda 160 soru çıkmaktadır. Öğrenciler, alanlarına göre 180 dakika içerisinde bu soruları cevaplandırmaya çalışırlar. AYT’de yer alan dersler Türk dili ve edebiatı, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleridir.


YDT Nedir? YDT Ne Zaman Yapılacak?
 

YKS’nin 3. oturumuna Yabancı Dil Testi (YDT) adı verilmiştir.

ÖSYM tarafından yayımlanan sınav takvimine göre YKS’nin 3. oturumu YDT, 19 Haziran Pazar günü 15.45’te başlayacak.

YDT, yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adayların girdiği sınav türüne verilen addır. YDT’de toplam 80 soru bulunur. Toplam süre 120 dakikadır. Sınava, adayın tercihine göre Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden herhangi birinde girmek mümkündür.
 

Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?

 

ÖSYM’nin takviminde yer alan bilgiye göre sınav sonuçları 20 Temmuz 2022’de açıklanacak. Fakat bu tarihten önce açıklanması da mümkün.

TYT YDT YKS AYT ÖSYM SINAV sınav test yanlış sonuç sonuç 2020-YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı sonuc.osym.gov.tr sonuçları açıklandı yabancı dil yabancı dil sınavı yds yökdil yök dil KPSS e yds eyds e yökdil üniversite tercih sonuçları tercih kpss