YKY Cemal Süreya'nın Eserlerini İzinsiz Çoğaltıp Basmış

TAKİP ET

Cemal Süreya'nın mirasçıları, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları'na dava açtı.

9 Ocak 1990'da hayatını kaybeden ünlü edip Cemal Süreya'nın iki mirasçısının avukatının Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları'na dava açtığı öne sürüldü.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları AŞ'nin müteveffa şairin mirasçıları Ayçe Seber ile İçsel Dürgerdil ile 2007 yılında imzaladığı üretim, yayım, dağıtım ve telif hakkı sözleşmesine sadık kalmadığı iddia edildi.

Sözleşme YKY'nin Cemal Süreya tarafından yazılan “Bütün Yazıları, Bütün Şiirleri (Günübirlikler, Sevda Sözleri, 99 Yüz, Günler, Toplu Yazılar 1) isimli eserlerini yayına hazırlamasını öngörüyordu. 2013 yılında süresi dolan sözleşme 7 yıllığına uzatılmıştı.

Lakin YKY, bu iki sözleşmeyi dayanak olarak göstererek ‘Beni Öp Sonra Doğur Beni’ ‘Göçebe’, ‘Güvercin Curnatası’ ’99 Yüz’, ‘Toplu Yazılar 1’, ‘Şapkam Dolu Çiçekle’, ‘Günler’, ‘Üvercinka’, ve ‘Sevda Sözleri’ eserlerini izinsiz olarak yayımladı.

Sözleşmenin yenilenmediğini ya da süresinin uzatılmadığını kaydededen mirasçıların avukatı, dava dilekçesinde "Davalıdan 2013 tarihinden sonra ne kadar eserin üretilip çoğaltıldığına dair rapor istenilmiştir. Gelen raporda 2013 ile 2020 tarihleri arasında eserlerin yüzlerce baskısının telif dışı tutulduğu ve bunların telif bedellerinin ödenmediği görülmüştür. Sözleşmede 200 adet nüshanın telif dışı tutulması ve ücret talep edilmeyeceği yazmaktadır. Ancak 200 adet nüshanın telif dışı tutulması yalnızca fireleri karşılamak amacıyla olup, ayrıca her baskı için de öngörülmemiştir. Davalının 2013 ile 2020 tarihleri arasında telif ödemediğine ilişkin belge gönderdiği raporla sabittir. Cemal Süreya’nın iki mirasçısı, davalı yayınevinin üretilmiş eserlerde ne kadar adedi telif dışı tuttuğunu bilememektedir. Bu tüm bu nedenlerle şimdilik 20 bin liralık belirsiz alacak davası olarak açmaktayız. Davamızın kabulüne karar verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

YKY Cemal Süreya'nın Eserlerini İzinsiz Çoğaltıp Basmış