YÖK Başkanından Üniversite Sınavlarının Kaldırılmasına İlişkin Açıklama: Cumhurbaşkanımızın Talimatı Olursa Bu Konuda Çalışabiliriz

TAKİP ET

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Devlet Bahçeli'nin üniversite sınavlarının kaldırılmasına ilişkin açıklamasına yanıt verdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Hacettepe Beyaz Ev'de bir araya geldi.

Toplantıda Türkiye'deki yükseköğretimle ilgili güncel veriler paylaşıldı ve bazı konular hakkında açıklamalar yapıldı.

Erol Özvar, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında kayıtlı toplam öğrenci sayısının 6 milyon 950 bin 142 olduğunu ifade etti. Aynı zamanda, bu yıl 34 yaşını tamamlamış kadınlara ek kontenjan ayrıldığını ve 168 bin kadının Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girdiğini söyledi. Depremzedeler için deprem bölgelerindeki üniversitelerde ek kontenjanlar tahsis edildiğini ve bu şekilde 21 bin kişilik kontenjan oluşturulduğunu ifade etti.

Özvar, 1984 yılında 20 bin 333 olan öğretim elemanı sayısının bugün 184 bin 702'ye ulaştığını belirtirken, son yıllarda kadın öğretim elemanlarının sayısında artış olduğunu ve araştırma görevlisi kategorisindeki oranın yüzde 52'sinin kadınlardan oluştuğunu söyledi. Özvar, üniversitelerin lisans, ön lisans ve açık öğretim programları için bu yılki toplam kontenjan sayısının 1 milyon 73 bin 404 olduğunu açıkladı.

'Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bizlere bir talimatı olursa...'

YÖK Başkanı Erol Özvar'a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin üniversite sınavlarının kaldırılabileceği yönündeki açıklamaları hatırlatıldığında, dünyada üniversiteye giriş sürecinin farklı olduğunu ve bazı ülkelerde genel bir sınav yapılmadığını belirtti. Özvar, Türkiye'deki sınav sisteminin siyasi iradeyle değişebileceğini ve alternatif çalışmalar yapabileceklerini ifade etti, ancak şu an için böyle bir hazırlık yapmadıklarını söyledi.

Erol Özvar, Türkiye'nin yükseköğretime giriş sınavlarında büyük bir deneyimi olduğunu ve bu deneyimin ihracat potansiyeli olan bir ürün olduğunu belirtti. Ancak, üniversite sınavının kaldırılmasına ilişkin bir gündemlerinin olmadığını ve sistemin bütünsel olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Özvar, önceliklerinin 2023 yerleştirme işlemlerini tamamlamak olduğunu ve sonuçları görmek istediklerini belirtti. 

'Üniversite Sınavlarını Kaldıracağımız Günler de Uzak Değildir'

 

Devlet Bahçeli daha önce partisinin grup toplantısında üniversite sınavının kaldırılmasına ilişkin olarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Sınavlar gelip geçer, kaldı ki hayat gelip gidiyor. Ülkemizde 19 milyonu temel öğrenimde, 8 milyon da yüksek öğrenimde olmak üzere 27 milyon öğrenci vardır. Pek çok ülkenin nüfusundan fazladır bu sayı. Gayret gençlerimizden himmet de aile, öğretmen ve siyasi sorumluluk taşıyan bizlerin görevidir.Zamanın ruhu neyi işaret ederse etsin, endüstri devrimlerinin derecesi ne olursa olsun sahip olduğumuz beşeri Türk gençliğidir. Sapkın akımlarla başa çıkabilmenin ana cephesi Türk gençliğidir. Biz gençliği sınavlarla bulmadık bu yolda da kaybetmeyeceğiz. Üniversite sınavlarını kaldıracağımız günler de uzak değildir."

 

devlet bahçeli yök üniversite üniversite sınavı yök başkanı cumhurbaşkanı