Yoksul Ülkelere Kötü Haber: Aşılanma İçin 45 Milyar Dolar Gerekli

TAKİP ET

Dünyada aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Yoksul ülkelerdeki aşılamayı sağlamak için kurulan Covax programı istenileni henüz veremedi.

Dünya genelinde bugüne kadar 1 milyar 690 milyon doz aşı yapılırken, Covax sadece 49 milyon doz aşı dağıtabildi.Dünya Sağlık Örgütü (WHO) direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un yaptığı açıklamaya göre yoksul ülkelerdeki yetişkin nüfusun çoğunluğunun aşılanması için önümüzdeki sene içerisinde 35-45 milyar dolarlık ek kaynağa gereksinim var.Covax’ı WHO, Epidemi Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu (CEPI) ve Küresel Aşı İttifakı (GAVI), BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) partnerliğiyle yönetiyor.

Covax Yoksul Ülkelere Bir Umut Olabilecek Mi?

Bugüne kadar 3 milyonun üzerinde insanın ölümüne sebep olan Çin virüsü, WHO’nun da aralarında bulunduğu sağlık uzmanlarınca ancak ülkelerin birbirlerine yardım etmeleriyle sona erdirilebilir. 
Bu yardımlaşmanın sağlanması ve zengin ülkelerin yoksul ülkelere aşı sağlaması amacıyla Covax kuruldu. Yıl sonuna kadar 2 milyar doz hedefi olan Covax, ilk olarak şubat ayında Gana’da faaliyetlerine başlamıştı. Zengin ülkeleri ihtiyaçlarından fazla aşıyı stoklamak ile suçlayan WHO Genel Sekreteri Dr. Tedros, nisan ayına kadar aşıların yalnızca %0,3’ünün yoksul ülkelere uygulandığını açıklamıştı.
Hindistan’daki ikinci dalga yüzünde yaşanılan kriz, haziran sonuna kadar Covax’a teslim edilmesi gereken aşıların 20 milyon doz düşmesine sebep oldu.
Covax sadece WHO tarafından onaylanan aşıları dağıtıyor. Bu aşılardan sonuncusu Moderna, Covax’a en ucuz fiyattan 500 milyon doz aşı vermeyi kabul etti. Fakat bu aşıların teslimatlarının 2022’ye sarkacağı tahmin ediliyor.
Bugüne kadar dağıtımı yapılan diğer aşılar, Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca aşıları oldu. Yoksul ülkelere ek olarak Kanada da Covax programından aşı temin etmek için üye oldu.
Aşı ihracatında ülkelerin sınırlayıcı önlemleri ile Covax’ın en büyük tedarikçilerinden olan Hindistan’daki Serum Enstitütüsü’nün ülkedeki sağlık krizinden etkilenmesi sebebiyle önümüzdeki aylarda Covax’ın aşı dağıtım hızının yavaşlayacağı öngörülüyor.
WHO’ya göre pandemiyi bitirmek için nüfusun %70’inin aşılanması gerek. Covax ise şuan için 92 yoksul ülkenin nüfuslarının en az %20’sine aşı dağıtmayı planlıyor.
Zengin ülkelerin kendi nüfuslarının tamamını aşıladıktan sonra ancak ellerindeki fazla dozu yoksul ülkelere göndereceği tahmin ediliyor.

aşı covid çin virüsü covax yoksul dünya sağlık örgütü unicef GAVI CEPI BM