Yoksulluk Sınırı 10 Bin Liraya Yaklaştı

TAKİP ET

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası (Bisam) "Nisan 2021 Dönemi Açlık ve Yoksulluk Sınırı" raporu dikkat çekici veriler barındırıyor.

Nisan 2021 Dönemi Açlık ve Yoksulluk Sınırı raporuna göre Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için aylık olarak yapılması zaruri harcama tutarı 2 bin 816 Türk Lirası olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı hesaplamaları temel alınarak yapılan toplam tüketim harcamaları hesaplamasına göre Türkiye'de yoksulluk sınırı 9 bin 739 Türk Lirası olarak tespit edildi.

Rapora göre Türkiye'de 2003 Nisan ayında dört kişilik bir aile günlük en az 15,51 Türk Lirası ile sağlıklı beslenebilirken 2021 Nisan ayı itibarıyla en az 93,85 Türk Lirası ile sağlıklı beslenebiliyor. Bu verilere göre son 18 yılda açlık sınırı 6'ya katlandı. Ayrı dönemdeki enflasyon artışı ise yüzde 537 oldu. Yani açlık sınırındaki artış genel enflasyon artışından daha fazla oldu.

Raporda, "Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 758 TL'dir. Bu değer yetişkin bir kadın için 733 TL, 15-18 yaş bir genç için 800 TL, 4-6 yaş arası bir çocuk için 524 TL'dir. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 2 bin 816 TL olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda harcamaları için yapması gereken zorunlu tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 9 bin 739 TL'ye ulaşmaktadır" denildi.

 

Yoksulluk Sınırı 10 Bin Liraya Yaklaştı