Yönetimi Değişen Merkez Bankası Arka Kapıdan Döviz Satmaya Devam Ediyor

TAKİP ET

Bloomberg'in hesaplamasına göre Merkez Bankası temmuz ve ağustos aylarında 30 milyar dolarlık "arka kapı" döviz satışı yaptı.

Bloomberg'in hesaplamasına göre Merkez Bankası temmuz ve ağustos aylarında 30 milyar dolarlık "arka kapı" döviz satışı yaptı.

 

Merkez Bankası (TCMB), seçimlerin ardından ekonomi yönetimindeki değişimle birlikte birçok değişikliğe gitti ve literatürde ortodoks politikalar olarak anılan klasik yönetimi geri getirdi. Ancak kamuoyuna açıklanmayan döviz satışları devam ediyor.

Bloomberg'de "Gizli müdahaleler geri döndü, 226 milyar dolara ulaştı" başlığıyla yayımlanan analizde, TCMB’de Gaye Erkan’ın göreve geldiği haziran ayında duran "arka kapı" satışlarının temmuz ve ağustosta yüksek hacimli olarak devam ettiği ifade edildi.

 

Analizde, Ocak 2022-Ağustos 2023 döneminde swap ve diğer dış yükümlülükler hariç net rezervlerin 224 milyar dolarlık net girişe rağmen 2 milyar dolarlık düşüş kaydettiği, bu nedenle 226 milyar dolarlık "arka kapı" müdahalesinin olduğunun tahmin ediliyor.

Temmuz-ağustos döneminde TCMB’nin arka kapı satışlarının toplamda 30 milyar dolara ulaştığı tahminine yer verilen analizde, faiz artışları ve diğer sıkılaşma adımları ile birlikte söz konusu döviz satışlarına rağmen TL’nin bu dönemde dolar karşısında yüzde 5’lik değer kaybı daha yaşadığı belirtildi.

 

tcmb arka kapı merkez bankası arka kapı döviz arka kapı merkez bankası döviz satış