YouTube Çin'i Değil, Doğu Türkistanlıları ''Zorbalık ve Taciz'' ile Suçladı

TAKİP ET

ABD merkezli YouTube, sesini duyurmak isteyen Doğu Türkistanlıların yüklediği videoları 'siber zorbalık ve taciz' politikalarına aykırı olduğu iddiasıyla kaldırdı.

YouTube, aile üyeleri esir alınan Doğu Türkistanlıların videolarını platformdan kaldırdı. Bunun üzerine Kazakistan merkezli Atajurt isimli insan hakları örgütü, söz konusu videoları başka bir sosyal platforma taşıma kararı aldı.

Milyonlarca kez izlenen videolarda işgalci Çin'in ailelerinden ayırdığı kişiler toplama ve çalışma kamplarında yapılan işkenceleri anlatmış ve haber alamadıkları yakınlarının akıbetine ilişkin tanıklık yapmıştı.

Doğu Türkistanlıların videolar attığı kanalın kurucularından olan Doğu Türkistan doğumlu Kazakistan vatandaşı aktivist Serikcan Bilaş, kendisine hükümet tarafından 'soykırım deme' baskısı yapıldığını belirtti. Videoların kaldırılmasını ''Çin'in Kazakistan üzerinde kurduğu baskı nedeniyle'' diyerek açıklayan Bilaş, faaliyetleri nedeniyle birçok kez tutuklandığını da ifade etti.

Yeni Videolar Yükleyeceğiz

''ATAJURT KAZAKH HUMAN RIGHTS Serikzhan Bilash'' isimli kanalda videolar yayımlayan Doğu Türkistanlılar, 2017 yılından bu yana seslerini duyurmaya çalışırken, YouTube videolardan 12'sini 'siber zorbalık ve taciz' politikalarına aykırı olduğu iddiasıyla kaldırdı.

YouTube'un videolarda görülen kişilerin kimlik bilgilerinin bulanıklaştırılmasını istediği ancak Atajurt'un söz konusu kişinin videoların güvenirliğini ve inandırıcılığını tehlikeye atabileceği gerekçesiyle bunu reddettiği belirtildi.

 Atajurt Direktörü Bilaş, YouTube'a yeni videolar yüklemeye devam etmeyi planladıklarını söyleyerek, "Videoları asla silmeyeceğiz. YouTube'un kanalımızı devre dışı bıraktığı gün, dünyadaki her şeyi kaybettiğimi hissettim... Yeni kanalın çok fazla abonesi yok ama en azından güvenli, yeni videolar ekleyebileceğiz" dedi.

youtube doğu türkistan video kaldırdı atajurt