YSK'da Olmayıp Kılıçdaroğlu'nun Elinde Olan Bilgilerin Kaynağı Ne?

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ruhat Mengi'ye verdiği röportajda YSK'nin dahi elinde bulunmayan verilerin kendi ellerinde olduğunu belirterek vatandaşlık verilen ve seçimde oy kullanma hakkına sahip olan Suriyelilerin sayısının çok fazla olmadığını söylemiş "Tehlike yok" demişti.

Peki, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ellerinde olduğunu öne sürdüğü bu verilerin kaynağı ne? HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın haberine göre  Kılıçdaroğlu'nun ellerinde olduğunu söylediği veriler "gizli saklı elde edilmiş veriler değil."

Bu verilerin YSK'ya ait olduğunu belirten Sarıkaya, "Ancak filtrelenmediği ve detaylı şekilde ayıklanmadığı için yok görünüyor. Fındığın veya cevizin ayıklanmamış hali gibi; bilgiye dönüşmesi için kabuğunu kırmak ve içini çıkarmak gerekiyor. Yenile yenile yenmenin yöntemi öğrenilir atasözündeki gibi CHP de sonunda yenmek için ne yapılması gerektiğini öğrenmiş. YSK’nın kendisine tanıdığı bilgi aktarımı kapsamında aldığı verileri geliştirdiği filtre yazılımlar sayesinde işlemiş ve ortaya çok kıymetli bilgiler çıkmış" dedi.

YSK'nın Verileri Ancak İşlenmiş Veriler Değil

CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, konuya ilişkin Muharrem Sarıkaya'ya yaptığı açıklamada, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a göre YSK'nın sistemi, her akşam UYAP üzerinden Mernis'ten seçmen yaşına gelmiş kişilerin verilerini çekerek eş zamanlı olarak Adres Kayıt Sistemi'ne işleniyor. Bu kişilerin Türk vatandaşlığını sonradan kazanıp kazanmadığına dair verileri sorgulama yetkisi YSK'da yok fakat bilgiler içerisinde söz konusu seçmenlerin sonradan vatandaşlık aldıklarını gösterebilecek ayrıntılar mevcut. Ve ilgili kanun, seçime girme yeterliliği kazanmış olan partilere yılda iki defa -bedelini ödeyerek- bu bilgilere erişme hakkı tanıyor. CHP elindeki verileri, bu bilgileri düzenli olarak alarak oluşturdu.

"Sanıldığı Gibi 400-500 Bin Değil"

Seçmenin adı, soyadı, baba, ana adı, doğum yılı, doğduğu ilçe adı, oturduğu yer adresi ve TC kimlik numarasının yer aldığı verileri "15 farklı filtreden geçirdiklerini" belirten CHP'li Hadimi Yakupoğlu, "İlk kez sandığa gidip oy kullanacak seçmenleri de biliyoruz, evlerini, adreslerini de biliyoruz, doğum yerlerine de bakıyoruz. Suriye doğumlu, Afganistan doğumlu, hepsine bakıyoruz, dolayısıyla kimlere vatandaşlık verildiğini de oradan çıkarabiliyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu: Kaç Yabancının Oy Kullanacağını Biliyoruz, Tehlike Yok


Bu bilgilerin gizli bilgi değil, "var olanın çok iyi bir şekilde işlenmiş" hali olduğunu belirten Yakupoğlu'nun aktardığına göre Kılıçdaroğlu'nun "Sanıldığı gibi 400-500 bin değil" sözü, veriye dayanıyor.

ysk elinde olmayıp kemal kılıçdaroğlu olan bilgilerin kaynağı ne