YSK'dan Kürtçü HDP'ye Sandık Kurulu Şoku: Yurtdışındaki Kurullarda MHP Yer Alacak

TAKİP ET

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesi siyasi partilerin sandık kurullarındaki temsilcileri belirlendi. YSK, kapatma davası nedeniyle seçime Yeşil Sol Parti listelerinden girecek olan Kürtçü HDP'nin sandık kurullarında görev alamayacağına karar verdi. Bu kararla birlikte Kürtçü HDP'nin yerine MHP temsilcileri sandık kurullarına girecek.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi siyasi partilerin sandık kurullarındaki temsilcileri belirlendi. YSK, kapatma davası nedeniyle seçime Yeşil Sol Parti listelerinden girecek olan Kürtçü HDP’nin sandık kurullarında görev alamayacağına karar verdi. Bu kararla birlikte Kürtçü HDP’nin yerine MHP temsilcileri sandık kurullarına girecek.

Siyasi Partiler Yasasına göre, son genel seçimde ilk 5 sırada bulunan siyasi partilerin temsilcileri sandık kurullarında görev alabiliyor. İlk beş her seçim çevresinde ayrı belirleniyor. Yurtdışı Seçim Kurulu ise tek seçim çevresi olarak kabul ediliyor. Ülke genelinde son seçimde ilk üçü paylaşan siyasi partiler yurt dışı sandık kurullarında görev alabiliyor.

24 Haziran 2018 Genel Seçimi’nde, AKP, CHP ve Kürtçü HDP ilk üç sırayı paylaştığı için yurt dışı sandık kurullarında da bu partiler üye bulundurabiliyordu. Ancak YSK’nın aldığı kararla birlikte bu durum değişti.

YSK, Kürtçü HDP’nin kapatma davası nedeniyle seçime Yeşil Sol Parti listelerinden girmesinin ardından MHP’nin itirazını değerlendirdi. MHP YSK Temsilcisi Kürşat Türker Ercan, Kürtçü HDP’nin “seçime katılmama” durumunun aday listesinin teslim edilmemesi nedeniyle kesinleştiğini belirterek, parti temsilcilerinin 14 Mayıs seçimlerinde sandık kurullarında da bulunamayacağını vurguladı. HDP de YSK’ye sandık kurullarındaki durumlarına ilişkin görüş sordu.

YSK, seçime girmeme kararı kesinleşen Kürtçü HDP’nin sandık kurullarında görev alamayacağına hükmetti. Bu kararla birlikte yurt dışı sandık kurullarında Kürtçü HDP’nin yerine, dördüncü parti konumunda bulunan MHP temsilcileri görev yapacak.

 

ysk kürtçü hdp MHP sandık kurulu