YSK'dan Seçim Kurulu Kararı: 6 Temmuz'a Kadar Süre Tanındı 

TAKİP ET

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim kurullarının 6 Temmuz'a kadar yeniden oluşturulmasına karar verdi. 

YSK tarafından oy birliğiyle alınan karara göre il seçim kurulu başkanı ve üyeleri, ilçe seçim kurulu başkanları, yurt dışı ilçe seçim kurulu başkanı yeniden belirlenecek. 

AKP ve MHP tarafından hazırlanan yeni seçim kanunu geçtiğimiz ay TBMM'de kabul edilmişti. Yürürlüğe giren kanunla birlikte il ve ilçe seçim kurullarında en kıdemli hakimin kurul başkanı olması zorunluluğu kaldırılarak yerine kura şartı getirildi. 

Yeni düzenlemeye göre bir başkan, iki asıl, iki yedek üyeden oluşan il seçim kurulu üyeleri, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından ad çekme usulüyle belirlenecek. 

Kurada adı ilk çıkan hakim kurul başkanı, sonraki iki hakim asıl üye, son iki hakim ise yedek üye olacak. Kuraya katılan hakimlerin sayısının yetersiz kalması halinde eksik kalan üyeleri en kıdemli hakimden başlanarak tespit edilecek. Kuraya hiçbir hakimin katılmaması durumunda başkan ve üyeler en kıdemli hakimlerden başlanarak seçilecek. Seçim kurulları 2 yıl görev yapacak. 

Kınama veya daha ağır disiplin cezası almış olan hakimler diğer hakimlerden daha az kıdemli sayılacak.

yüksek seçim kurulu ysk seçim kurulu kararı 6 temmuz süre tanındı yeni kanun hakim kıdemli hakim kura ad çekme