Yüce Türk Milletinin Zafer Bayramı Kutlu Olsun!

TAKİP ET

Yüce Türk milletinin Zafer Bayramı kutlu olsun!

26 Ağustos 

1071

Büyük Selçuklu Sultanı Alp Arslan komutasındaki Türk Ordusu, İmparator Romen Diyojen komutasındaki Doğu Roma ordularını Malazgirt'te bozguna uğrattı.

1921

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk "tarihin en uzun süren meydan muharebesi" olarak bilinen Sakarya Meydan Muharebesi'nde, o günden itibaren meydan savaşlarını stratejik ve taktiksel olarak kökten değiştirecek olan askeri keşfini ve Türk İstiklal Savaşı'nın parolalarından biri olan unutulmaz sözünü söyledi: "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz."

1922

Türk Ordusu, Yunan Ordusu'na karşı umumi taarruza başladı. Tarihe Büyük Taarruz olarak geçecek olan bu taarruz Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle Kocatepe'den başladı.

27 Ağustos

1922

Türk Ordusu Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz ile Afyon'u düşman işgalinden kurtardı.

28 Ağustos

1499

Mora Yarımadası'nda Venedik'in elinde kalan son kale olan İnebahtı Kalesi, Mustafa Paşa komutasındaki Türk Donanması tarafından fethedildi.

29 Ağustos

1521

Belgrad, Türk Ordusu tarafından fethedildi.

1526

Kanuni Sultan Süleyman Han komutasındaki Türk Ordusu, Mohaç Ovası'nda karşılaştığı Macar Ordusu'nu "tarihin en kısa süren meydan muharebesi" olarak bilinen Mohaç Meydan Muharebesi ile imha etti.

1541

Macaristan'ın başkenti Budin Türk Ordusu tarafından fethedildi.

1915

Çanakkale Savaşları'nın son müttefik taarruzu neticesinde gerçekleşen II. Anafartalar Muharebesi, Albay Mustafa Kemal komutasındaki Türk güçlerinin zaferi ile neticelendi.

30 Ağustos

1071

Malazgirt'te Roma Ordusu'nu bozguna uğratan Sultan Alp Arslan komutasındaki Türk Ordusu Anadolu'ya girdi.

1922

Büyük Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk Ordusu, Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde kazandığı kesin zaferle Yunan Ordusu Başkomutanı Nikolaos Trikupis ve kurmay subaylarını esir etti.

Türk Soyunun Zafer Haftasını Kutluyoruz

Yüce Türk milletinin tarihi boyunca nice zaferlere sahip olduğunu biliyoruz. Büyük Türk Başbuğu, Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'ün "Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan" diye tarif ettiği ordu-millet olan Türklerin zaferlerini yalnızca bir haftaya sığdırmak elbetteki imkansızdır.

Ancak Yahya Kemal'in "Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya Rabbi" diye başlayarak "Galip et, çün ki bu son ordusudur İslam'ın" diye sona eren dörtlüğünde söylediği söz, bir hakikattir. Dünyada yüz yıl önce bugün, istiklalini kaybetmemiş olan tek Türk yurdu, bir avuç Kuvacı'nın -Ergenekon'a sığınırcasına- sığındığı Anadolu'nun bir avuç kıraç toprağı idi.

Sakarya Zaferi'nin ardından bir yıldan uzun süren hazırlıklar sonucunda düşmanla eşit hale ancak gelebilen Türk Ordusu, 26 Ağustos sabahı 5.30 sıralarında Afyon güneyinden Büyük Taarruz'a başladı. Türk topçusunun yoğun bombardımanı ile Yunan hatları kaynayan bir tencereye döndü ve makine tüfek mevzileri darmadağın edildi. 6.00'da başlayan piyade hücumu ile düşman mevzileri bir bir düştü.

Kurt Kapanı

Mareşal Fevzi Çakmak'ın "Kurt Kapanı" adını verdiği stratejik savaş planı doğrultusunda başlayan çarpışmaların ardından Yunan cephesi 27 Ağustos öğlen saatlerinde yarıldı. Yunan cephesinin yarılmasının ardından Sincanlı Ovası'na inerek Yunan Ordusu'nun peşine düşen Türk Ordusu, Türk Süvari Kolordusu'nun düşmanın ikmal ve irtibat hatlarını körletmesi sayesinde Yunan güçlerine Dumlupınar'a çekilmekten başka bir imkan bırakmadı.

Geri çekilmeleri esnasında düşman güçlerine hiçbir mevzi alma ve manevra yapma imkanı tanımayan Türk Ordusu, Dumlupınar'da harbe mecbur ettiği Yunan Ordusu'nu imha etti. Tarihe Dumlupınar Meydan Muharebesi ya da bizzat Büyük Gazi tarafından idare edilmesi nedeniyle Başkumandanlık Meydan Muharebesi olarak geçen bu zaferin gününde Kütahya işgalden kurtarıldı, Yunan Başkumandanı General Trikupis ve binlerce subay ve askeri esir edildi.

"Ordular!"

Dumlupınar'daki zaferin ardından Gazi Mustafa Kemal Paşa tarihi emrini verdi: "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" Başkumandanının emrince harekete geçen Türk Ordusu günler içerisinde Uşak, Eskişehir, Balıkesir, Bilecik, Aydın ve Manisa'yı işgalden kurtardı. 

Bizzat Başkumandan Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'ün sevk ve idaresinde kazanılan bu zafer, içinde Türk askerinin işgal kuvvetlerinin rezil suçlarına karşı öfkeyi barındırıyordu. Öyle ki Dumlupınar'da kazanılan zaferin ardından Türk Ordusu'nun başlattığı büyük süpürme harekatı günler içerisinde Adalar Denizi'ne kadar ulaşılması ile sona erdi. 9 Eylül sabahı İzmir'e Türk süvarileri girerken, piyadeler yalnızca saatler içerisinde onlara ulaştı. İşte bu, Batı Anadolu'da işgal kuvvetlerinin işlediği suçlara karşı öfkenin, işgalcilerin mezalimi altındaki soydaşları kurtarma gayretinin ispatıdır.

Türk milletinin Büyük Başbuğ'u Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kazandığı bu zafer, önce Türkiye Cumhuriyeti, sonra bugün ayakta olan Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi Türk Cumhuriyetlerinin kuruluşunun yolunu açtı. Ve bestekâr Ahmet Cemalettin Çinkılıç'ın "Dünyalara bedeldir mâh cemalin, Allah'ıma emanettir Kemâl'im" diyerek Tanrı'ya emanet ettiği Büyük Atatürk'ün banisi olduğu zafer, daha nice esir Türk yurtlarının istiklal ve hürriyetlerini kazanarak soydaşlarımızın kendi modern cumhuriyetlerini inşası için ilham olmaya devam edecek.

Ortadoğu'nun gerici karanlığının cenderesinden, yüksek milli hasletlerimizi kaybetmeden geçmek için çabaladığımız bu günlerde Atatürk'ün nurlu yolunu takip etmenin ne kadar kıymettar olduğunu bir kez daha anlıyor, bu yolu ebediyen takip edeceğimize söz veriyoruz.

Tamga Türk olarak yüce Türk milletinin Zafer Haftası'nı Dumlupınar Zaferi'nin 99. yıl dönümünde tarifi imkansız bir cûş ile kutluyoruz. Yüce Türk milletinin Zafer Bayramı kutlu olsun!

Tanrı Türk'ü korusun.

Yüce Türk Milletinin Zafer Bayramı Kutlu Olsun!