Yunan Başbakan: Türkiye Bölgedeki Barışa Tehdit Oluşturuyor

TAKİP ET

Yunan Başbakanı Miçotakis Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin "Türkiye'nin davranışlarını ve söylemlerini kınamakta benzer bir tutum içerisinde olduğunu" ifade etti.

Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Mısır liderlerinin katıldığı Atina'da 9'uncusu düzenlenen Üçlü Zirveden sonra Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini kınayan ortak bir bildiri yayımlandı.

Avrupa'da yaşanan enerji krizine çözüm olması için Mısır'da güneş enerjisi üretmekte anlaşan üç ülke lideri, enerjinin kıtaya Yunanistan üzerinden sağlanacağını duyurdu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, üç ülkenin de "Türkiye'nin davranışlarını ve söylemlerini kınamakta benzer bir tutum içerisinde olduğunu" belirtti.

Miçotakis, "Ankara, komşularını zarara uğratmanın açık bir şekilde bölgedeki barışa günümüz koşullarında tehdit oluşturduğunu maalesef anlamıyor" dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır cumhurbaşkanları Nikos Anastasiadis ve Abdulfettah Sisi ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis'in ortak bildirisinde Türkiye'ye "uluslararası deniz hukukuna riayet etmesi, devletler hukukuna aykırı tek taraflı eylem ve provokasyonlardan kaçınması" denildi.

Bildiride "Türkiye'nin Yunan hava sahasına yönelik sürekli ihlallleri ile Yunanistan ve Kıbrıs münhasır ekonomik bölgelerindeki yasa dışı eylemleri" kınandı.

2014'ten bu yana dokuzuncu kez bir araya gelen üç liderin yayınladığı bildiride, "uluslararası hukuk çerçevesinde dahil olmak isteyen hiç kimsenin dışlanmadığı" ifade edildi.

"Ankara'daki Liderlik Zamanımızın İşaretlerini Anlamamış Görünüyor"

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis zirve sonrası açıklamasında "Türkiye'nin kışkırtıcı uygulamaları ve saldırgan söylemini kınamada mutabakat içinde olduklarını" belirterek "Maalesef Ankara'daki liderlik zamanımızın işaretlerini anlamamış görünüyor" dedi.

Türkiye'nin emellerinin Doğu Akdeniz ve çevresinde barışa tehdit oluşturduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümü için yapıcı bir tavrın işaretlerini vermediğini savunan Mitsotakis, çözüm sürecinde ilerleme sağlayacak tek yolun BM Güvenlik Konseyi'nin bağlayıcı kararları olduğunu kaydetti.

 

mısır yunanistan kıbrıs güney kıbrıs enerji türkiye kınama uluslararası hukuk bm zirve avrupa