Yunan Dışişleri Bakanı Dendias: Libya Parlamentosu, Mutabakat Muhtırasını Onaylamayacak

TAKİP ET

Doğu Akdeniz'de gerilimin azaltılması için Ankara ile Atina arasında yoklama görüşmelerinin başlamasının ardından Ankara'yı ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, basın toplantısında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla kapışmasının ardından ilk röportajını Yunan basınından Katimerini gazetesine verdi.

Basın toplantısında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu nezdinde Türkiye'ye karşı küstah suçlamalar yöneltmesini "Meseleleri halının altına süpüremeyiz" diye savunan Yunan Dışişleri Bakanı Dendias, Türkiye ile aralarındaki meseleleri "çözmenin zor olduğunu, ama imkânsız olmadığını'" söyledi.

"Başlangıçta uzlaşı değilse de gerilimi azaltmak önemli"

"Farklı bir anlayışa ve yaklaşıma sahip olduğumuz sorunları halının altına süpürmek imkansız. Ancak, kamuoyu önündeki çatışmaya rağmen bu buluşma, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin aşamalı iyileştirilmesinin ilk bölümünü oluşturabilir" ifadelerini kullanan Dendias, "2015'ten beri bir Yunan Dışişleri Bakanı'nın ilk Ankara ziyaretini gerçekleştirmekteki amacım, Türkiye ile olumlu gündem potansiyelini araştırmak, böylece başlangıçta uzlaşı değilse de gerilimi azaltma iklimi elde etmekti. Bu yakınlaşmanın her iki halkın yararına olacak şekilde ikili ilişkilerde aşamalı olarak kayda değer iyileşme getireceğini umuyoruz" dedi.

"Erdoğan'ın kabul etmesinin sembolik önemi var"

Kiryakos Miçotakis hükûmetinin, Türkiye-AB ilişkilerinin düzelmesi için birtakım girişimleri sıralayıp çalışma gruplarının da yıllar sonra yeniden toplanması için harekete geçmesine Ankara'nın hemen olumlu yanıt verdiğini aktaran Yunan Dışişleri Bakanı, "Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile görüşmemin olumlu geçtiğini yineleyeyim. Türk cumhurbaşkanının, Yunan dışişleri bakanını kabul etmesine verdiğimiz sembolik önem de elde var bir" vurgusunu yaptı.

"Miçotakis-Erdoğan buluşmasına zemin hazırlayabilir"

Kendisinin de Yunanistan adına uluslararası hukuka ve Avrupa değerlerine bağlılıklarını yinelediğini belirten Dendias, "Yapılacak çok iş var, o yüzden siyasî temaslar devam edecek. Türk mevkidaşımı, dostum Mevlüt'ü üzerinde uzlaşacağımız bir tarihte Atina'ya davet ettim. O görüşme, Başbakan Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın buluşmasına da zemin hazırlayabilir" dedi.

"Ankara tavrını sertleştirmedi"

'Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz ile ilgili konularda tavrını sertleştirmediği, ancak uluslararası hukuktan farklı konumların, iki ülkenin ayrışan pozisyonlarını pekiştirdiğine" yönelik izlenimini aktararak, "Bunun, sorunların çözümünü zorlaştırsa da imkânsızlaştırmadığını" dile getiren Yunan Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yunanistan, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi Konusunda Israrcı

"Müşterek kuralları benimsersek yani Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesini kabul ederse, o zaman çözüme giden bir yol açılabilir. Yunanistan zaten Mısır ve İtalya ile Münhasır Ekonomik Bölge için deniz yetki alanlarının belirlenmesi anlaşmalarını yaptı. Arnavutluk ile de meseleyi Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürmek için uzlaştı. Şu ana kadar Türkiye ile karşı karşıya olduğumuz sorun, görüş ayrılıklarımızı çözecek çerçeve konusunda ortak bir zeminin olmamasıdır. Yani Yunanistan, sorunun çözümünün uluslararası hukuka göre, bu durumda BM üyesi devletlerin ezici çoğunluğu tarafından kabul edilen BM Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) ile halledilmesi gerektiğini belirtirken Türkiye, bu çerçeveyi kabul etmeyip temelsiz ve uluslararası yasallığın sınırlarının ötesine taşan pozisyonlar benimsemiştir."

"Türk muhataplarımla yaptığım görüşmelerde yaklaşımlarımızdaki farklılığa dikkat çektim. Ve başlangıçta, basın toplantısından önce, dostane bir ortamda anlaşmazlık içinde olduğumuzda anlaşmayı kabul ettik. Ama umarım Türkiye konumunu değiştirir ve diğer ülkelerle aynı hizaya gelir."

"ABD onaylamadı ama..."

"ABD'nin UNCLOS'u onaylamayan ülkelerden olmasına rağmen sözleşmeyi deniz hukuku meselelerinde temel norm addettiğini ve bunu, ABD-Hindistan-Japonya-Avustralya ittifakı zirvesinde gösterdiğini" söyleyen Yunan Dışişleri Bakanı, "Bizim pozisyonumuz, uluslararası hukuk temelinde hem Ege hem de Doğu Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölgeyi ve buna bağlı olarak kıta sahanlığının sınırlarını Türkiye ile belirlememiz gerektiğidir. Yoklama görüşmelerinde ele alınan tek konu budur. 63. turunun Türkiye'de düzenlenmesini dört gözle bekliyoruz" dedi.

"Mutabakat muhtırası hükümsüzdür, yasa dışıdır ve yasal sonuçlar üretemez"

Türkiye'nin 2019'un Kasım'ında, dönemin Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti ile imzaladığı deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırasına ilişkin "AB'nin 2019'un Aralık'ından beri benimsediği net pozisyonu, hem Trablus hem Ankara ziyaretinde yetkililere hatırlattığını" dile getiren Dendias, "Bu, sadece Yunanistan'ın pozisyonu değil; 27 AB üyesinin tamamının desteklediği kabul gören görüştür: 'Mutabakat muhtırası' hükümsüzdür, yasa dışıdır ve yasal sonuçlar üretemez" diyerek hezeyanlarını sıraladı..

"Libya parlamentosu anlaşmayı onaylamayacak"

Yunan Dışişleri Bakanı "Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akila Salih, son görüşmemizde bana doğrudan dedi ki bu 'mutabakat muhtırası', Libya parlamentosu tarafından onaylanmayacak. Kısa süre önce bir Libya mahkemesinin bu yöndeki kararını da andı. Bu da parlamento başvurusuna dayalı bir karar" diye konuştu.

"ABD'nin Yunanistan’a atfettiği stratejik rol"

Atina ile Washington arasında müzakere edilen Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması'nın güncellenmesiyle ilgili imzaların yaz bitmeden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Yunanistan ziyareti vesilesiyle atılmasını beklediğini belirten Dendias, "Anlaşmanın teknik detaylarının ötesinde öneminin, ABD'nin Yunanistan’a atfettiği stratejik rolde yattığına" dikkat çekerek "Bu, güncellenecek anlaşmaya dâhil edilecek birçok meseleden çok daha büyük bir konu" dedi.

Biden'ın Miçotakis'i Aramasını Vurgulayarak Nispet Yaptı

"Güncellenecek anlaşmanın, Trump yönetimi döneminde iki ülke arasında gelişen yakın bağları yansıtması gerektiğini Biden yönetimine ilettiklerini, anlaşmada bu ilişkinin gerçekleştirilebileceği tarzın henüz tanımlanmadığını" da belirten Yunan Dışişleri Bakanı, "ABD Başkanı Joe Biden ile Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasındaki telefon görüşmesinden başlayarak iki ülke liderleri arasında doğrudan iletişim yollarının kurulduğunu, bu bağlamda anlaşmanın iki ülkeyi pek çok sektörde birbirine bağlayacak yeni bir bağlantı olacağını" dile getirdi.

yunanistan libya deniz yetki alanları MEB münhasır ekonomik bölge doğu akdeniz Türkiye Kıbrıs Türkiye-Libya Libya hükümeti askeri iş birliği Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri B