Yunan, Libya'yı Kışkırtmaya Devam Ediyor: Başbakan Miçotakis, Agresif Hareketler Sergiliyor

TAKİP ET

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile yapılan anlaşmanın iptal edilmesi için Libya'ya baskı uygulamaya devam ediyor. Agresif hareketler sergileyen Yunan Başbakan, Libya'nın AB ile ilişkilerinde ilerleme sağlayabilmesi için öncelikle yabancı güçlerin ve "paralı askerlerin" Libya'dan ayrılması gerektiğini bildirdi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, resmî temaslarda bulunmak üzere Libya'ya gitti. Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile başkent Trablus'taki başbakanlık konutunda görüşen Miço, agresif hareketler sergiledi. İki başbakan, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

"Yakın geçmişte ilişkilerimizi sınayan her şeyi, geride bırakmanın zamanı geldi" şeklinde iki yüzlü bir ifade kullanan Miçotakis, ülkesinin Trablus Büyükelçiliğinin açılışını gerçekleştireceğini dile getirdi. Miçotakis, Trablus’un ardından Bingazi’de de bir konsolosluk açacaklarını duyurdu.

Miçotakis, Libya'ya gitmeden önce Yunan Hükûmetinin Sözcüsü Aristotelia Peloni hadsiz açıklamalar yapmıştı. Libya'nın bütününü temsil eden bir hükûmet teşkil edilmeden önceki iç savaş sırasında, Birleşmiş Milletler'in (BM) tanıdığı meşru Ulusal Mutabakat Hükûmetini (UMH) değil de ülkenin doğusunda başıbozukluk eden savaş ağası Halife Hafter'i açık açık destekleyen Yunanistan, Türkiye'nin Libya'daki meşru hükûmet UMH ile 2019'da imzaladığı deniz yetki alanları anlaşmasına şiddetle karşı çıkıyor. Savaş ağası Hafter'in Libya üzerine planları, Türkiye'nin Libya'daki meşru hükûmete verdiği destekle "suya" düştüğü için Yunanistan da söz konusu anlaşmanın ısrarla iptal edilmesini istiyor.

KAYGISI SANA MI DÜŞTÜ?

Miçotakis, Trablus ziyareti sırasında bu küstah isteğini açıkça ve haddi olayarak dile getirdi. Libya'nın AB ile ilişkilerini koz olarak öne süren Miço, bu hususta Libya'nın bir ilerleme sağlamasının ön koşulu olarak yabancı güçlerin ve "paralı askerlerin" Libya'dan ayrılmasını saydı.

Yunan Başbakan, Ankara ile Trablus arasındaki deniz yetki alanları anlaşmasını "sözde" olarak tanımladı ve "Sözde uluslararası anlaşmalar olarak sunulan ancak Avrupa Konseyi tarafından açıkça belirtildiği gibi yasal etkisi bulunmayan yasadışı belgelerin iptali, tabii ki bizim için çok önemli" dedi. Halbuki Türkiye ile Libya arasındaki söz konusu anlaşma, bu konuda en yetkili uluslararası merci olan BM tarafından tasdik ve tescil edilmişti.

yunanistan libya deniz yetki alanları MEB münhasır ekonomik bölge doğu akdeniz Türkiye Kıbrıs Türkiye-Libya Libya hükümeti askeri iş birliği Miçotakis Abdulhamid Dibeybe Kiryakos Miçotakis