Yunan Sahil Güvenliği, Batan Göçmen Teknesine Yardım Etmeyi Reddetti: 650 Kişi Öldü

TAKİP ET

Yunan makamlarının, 14 Haziran'da batan göçmenlerle dolu tekneye yardım etmeyi reddettiği ortaya çıktı.

Yunan makamlarının, 14 Haziran'da batan göçmenlerle dolu tekneye yardım etmeyi reddettiği ortaya çıktı. Yetkililer, ancak gemi Sahil Güvenlik'in önünde battığında harekete geçerek dünyanın en büyük 100 yatından biri olan "Maya Kraliçesi" adlı özel yatı yardıma çağırdı.

Süperyat "Mayan Queen IV", 14 Haziran Çarşamba günü açık havada, karanlık ve sakin Akdeniz'de sorunsuz bir şekilde seyrederken, dört deniz mili ötede tehlikede olan bir göçmen teknesi ihbarı aldı.

Yaklaşık 20 dakika sonra, sabah saat 3'ten kısa bir süre önce, Meksikalı bir iş adamını ailesine ait 175 milyon dolarlık devasa yat olay yerine ulaştı. Tehlikedeki tekne çoktan batmıştı. Dört kişilik mürettebatın görebildiği tek şey, su yüzeyini tarayan bir Yunan Sahil Güvenlik gemisinin ışıklarıydı. Yalnızca hayatta kalanların çığlıklarını duyabiliyorlardı.

O gece denizi "zifiri karanlık" olarak tanımlayan kaptan Richard Kirkby, olanlar için "Korkunç" dedi.

95 metrelik "Mayan Queen IV" (Maya Kraliçesi), 100 kadar Pakistanlı, Suriyeli, Filistinli ve Mısırlı erkek ile dolsa da meydana gelen kazada 650 kadar erkek, kadın ve çocuk boğularak hayatını kaybetti.

İrlanda İnsan Hakları Merkezinde deniz hukuku ve insan hakları uzmanı olan Aphrodite Papachristodoulou, Yunan makamlarının neden tam bir gün boyunca izledikleri ve iletişim kurdukları aşırı kalabalık ve cılız bir tekneyi kurtarmak için yoldan geçen özel bir yatı çağırmak zorunda kaldıklarının açık olmadığını söyledi.

yunan sahil güvenliği 650 kişi boğularak öldü süperyat göçmen teknesi