Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye-Libya Anlaşması Yok Hükmündedir

TAKİP ET

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, 2019 yılında Libya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın Yunanistan tarafınca yok hükmünde olduğunu söyledi.

Libya'ya 6 Nisan tarihinde gerçekleştirdiği ziyaret sonrası Yunanistan'da yayın yapan bir televizyon kanalına açıklamada bulunan Miçotakis, Libya ile Türkiye arasında imzalanan ve deniz yetki alanlarını belirleyen mutabakatta Yunanistan'ın egemenlik haklarının bütünüyle göz ardı edildiğini söyledi.

Söz konusu mutabakatın Yunanistan tarafından tanınmadığını ve yok hükmünde olduğunu dile getiren Miçotakis, Avrupa Komisyonu'nun Yunanistan'ın bu görüşlerine katıldığını da bildirdi. Miçotakis, "Libya'nın komşusu Türkiye değil, Yunanistan'dır" diyerek bu durumun Libya'nın geçici Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus Menfi'ye hatırlattığını belirtti.

Bu konuda Menfi ile iki ülke arasındaki deniz yetki alanlarını belirleyecek ortak bir heyet oluşturulması konusunda ortak fikirde buluştuklarını öne süren Miçotakis, yaklaşık 10 yılın ardından Libya'ya gerçekleştirilen ziyaretin oldukça başarılı geçtiğini de sözlerine ekledi.

Yaptığı açıklamada "Türkiye Yunanistan ilişkilerinde 2020 benzeri bir gerginliği bekleyip beklemediği" sorusuna Miçotakis, "Oruç Reis araştırma gemisinin tekrar bir gerginlik yaratacağına inanmadığını" söyleyerek cevap verdi.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında tekrar başlayan istikşafi görüşmelerde ortaya konan pozitif tutumun, her an değişebileceğine değinen Miçotakis, görüşmelerin seyrini Ankara'nın Yunanistan ve Kıbrıs'a karşı tutumunun belirleyeceğini iddia etti.

miçotakis yunanistan başbakanı açıklama röportaj demeç verdi yunanistan libya türkiye mutabakat anlaşma yok hükmündedir tanımıyoruz tarafımızca tarafından deniz yetki alanı doğu akdeniz sınır komşu