Yunanistan Batı Trakya Türklerinin Kendi Müftülerini Seçme Haklarını Çiğniyor

TAKİP ET

Batı Trakya Türklerinin kendi müftülerini seçme haklarını gasp eden Yunanistan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tepki gösterdi.

Batı Trakya Türkleri, Lozan Barış Anlaşması'na göre kendi müftülerini seçimle belirleme hakkına sahip olmasına karşın, Yunanistan 1985 yılında Türklerin söz konusu anlaşmadan doğan haklarını ihlal ederek müftü seçimlerini tanımadı.

1985 yılına kadar Lozan ve 1913 Atina Anlaşması'na uygun olarak kendi müftülerini seçen Türklere Yunanistan tarafından müftüler tayin ediliyor. Bu yüzden de Batı Trakya'da "atanmış ve seçilmiş müftüler sorunu" var. Yunanistan Türklerin seçilmiş müftülerine yönelik ise baskı ve yıldırma politikaları güdüyor.

Daha önce de cuma namazı kıldırdığı için "makam gaspı" suçunu işlediği iddiasıyla Yunanistan tarafından hapis cezasına çarptırılan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Twitter hesabından kendisine gelen bir başka mahkeme celbini paylaştı.

Şerif paylaşımında "Beş yıl önce Alankuyu'lu kardeşlerimizin tertip ettiği toplu sünnet Mevlid'ine katılmamız makam gaspı kabul edilerek ,mahkeme olmak üzere 7-10 -2021 tarihinde Selanik Bidayet mahkemesine davet edildik.Allah yardımcımız olsun" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a Tepki

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'in paylaşımını alıntılayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yunanistan, Batı Trakya’da soydaşlarımızın seçtiği Müftülere yönelik müdahaleci uygulama ve baskı politikalarına son vermelidir. Lozan Barış Antlaşması’ndan doğan haklarının ve dini özgürlüklerinin korunması hususunda soydaşlarımızın yanındayız" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Batı Trakya Türklerinin Kendi Müftülerini Seçme Haklarını Çiğniyor