Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias: Türkiye'nin Gerçek Çıkarı AB ile İyi İlişkilerde

TAKİP ET

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Avrupa Birliği ve kıtadaki önemli konularla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

AB ülkeleri Dışişleri Bakanları pazartesi günü toplandığında gündemleri oldukça yoğundu. Kremlin muhalifi Alexei Navalny’nin tutuklanması sebebiyle Rusya’ya olası yaptırımlar ve Türkiye ile gerilen ilişkileri normalleştirme çabaları en önemli gündem maddeleriydi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve ve Macar mevkidaşı Peter Szijjarto, Euronews mülakatında Avrupa Birliği ve kıtadaki önemli konularla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Yunan Dışileri Bakanı Dandias, "Türkiye'ye yönelik yaptırımları masadan kaldırmak için masaya koymadığımızı söylememe izin verin" dedi.

Euronews muhabiri Efi Koutsokosta'nın, "Baltık ülkeleri ve Polonya dahil olmak üzere bazı üye devletlerin çağrılarına rağmen, AB’deki dışişleri bakanları, Alexei Navalny'nin tutuklanmasıyla ilgili olarak Rusya’ya yaptırım uygulamaktan vazgeçme kararı aldı. Bu karar hakkında ne düşünüyorsunuz? Avrupa bu aşamada Rusya'ya nasıl yaklaşmalı" şeklindeki sorusuna Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias şu şekilde cevap verdi: "Josep Borrell'in de ifade ettiği gibi üye devletlerin büyük çoğunluğu, Rusya'ya konu hakkında yeniden düşünmesi için bir fırsat vermek gerektiğinde hemfikir. Ve 30 gün sonra konuyu tekrar ele alacağız. Geldiğimiz aşama işte bu."

Türkiye'nin yönelik yaptırımlar hala bekleme aşamasında oldığunu belirten muhabir, "Almanya Dışişleri Bakanı açık bir şekilde Türk tarafının son zamanlarda yarattığı bu yeni olumlu atmosferin yaptırımlarla bozulmaması gerektiğini söyledi. Şu anda Türk tarafının takındığı bu yeni olumlu siyasi yaklaşım, yaptırımları masadan kaldırmaya yeterli mi" diye sordu.

Nikos Dendias bu soruya verdiği cevabında, "Yaptırımları masadan kaldırmak için masaya koymadığımızı söylememe izin verin. Evet, Heiko Maas sizin söylediklerinizi aynen beyan etti, ancak yaptırımlar tartışılmadı. Gündemde değildiler. Tartıştığımız şey şu andaki ilişkilerdi. Sizin de belirttiğiniz gibi Türkiye politikasının savaş gemisi diplomasisinden, her konuyu uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde müzakere edebileceğimiz bir ülkeye dönüşüp dönüşmediği gerçeğiydi, bu büyük değişimin tanımıydı. Bekleyip göreceğiz, bakalım Türkler ne yapacak" ifadelerini kullandı.

Nikos Dendias, mülakatın devamında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dostum Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türk toplumunun menfaatinin nerede olduğunu net bir şekilde görmelerini umuyoruz. Ben de Türk toplumunun ve Türkiye'nin gerçek çıkarının Avrupa Birliği ile iyi ilişkiler olduğuna inanan biriyim. Kim bilir belki de ileride Avrupa Birliği üyesi olacaklar. Ancak bunun gerçekleşmesi için daha yakın ilişkiler ve Avrupa mevzuatına tam bağlılık gerekli. Ama lütfen hatırlatmama izin verin, Avrupa müktesebatı aynı zamanda Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesini de içeriyor.. Yani Türkiye eninde sonunda bunu kabul etmek zorunda" sözlerini kullandı.

yunanistan kriz ab avrupa birliği türkiye casus faaliyet tnet afp rodos yunan türk israil ege akdeniz konsolosluk başkonsolosluk basın yedioth ahronot miçotakis f-16 f16 fransa uçak savaş uçağı atina