Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Yunan Çıkarları için Uluslararası Deniz Hukukunda Israrcı

TAKİP ET

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Ankara ziyaretinin ardından mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye'ye yönelik küstah suçlamaları sebebiyle yaşanan gerginliğe ilişkin Euronews'e ülkesinde bir mülakat verdi.

Türkiye ile Doğu Akdeniz konusunda yaşanan anlaşmazlıklara değinen Dendias, “İlişkilerimizi ileriye taşımak istiyoruz. Ama bir sorunumuz var; bir problemi çözmek için aynı kurallara uymak zorundayız. Ve uluslararası hukuktaki kurallar çok açık. Aynı kurallarla hareket edersek, bu sorunu çözeceğiz” diyerek Ankara’nın uluslararası kurallara göre hareket etmediğini iddia etti.

Yunan Çıkarları için Uluslararası Deniz Hukuku Konusunda Hâlâ Israr Ediyor

Doğu Akdeniz’de iki ülke arasında yaşanan sondaj sorunundaki asıl sorunun Türkiye’nin uluslararası hukuku tanımamasından kaynaklandığını iddia eden Yunan Bakan, “Türkiye, uluslararası hukuku ve deniz hukuku sözleşmesini kabul etmeli ve buna uymalıdır. Uluslararası hukuk konularında çok fazla görüş olamaz. Bir şey yasal veya yasa dışıdır. Bir şey uluslararası hukuka uyar ya da uymaz" dedi.

Yunanistan’ın Türkiye ile ortak bir zeminde buluşmaya çalıştığını söyleyen Dendias, "Yunanistan, Türkiye ile ortak bir zemin bulmaya çalışıyor. Ancak bu ortak zemin, uluslararası hukuk ve uluslararası deniz hukukunda sağlam bir temele sahip olmalıdır” diye konuştu.

Türklerle Dostane Bir Geleceği Dört Gözle Bekliyoruz (!)

Yunanistan’ın Türkiye ve Türk milletiyle dostane bir gelecek istediğini belirten Dendias, "Bu, her iki toplum için de son derece yararlı olacaktır çünkü Yunanistan'ın dört gözle beklediği şey, Türkiye ve Türk milleti ile dostane bir gelecek. Komşu ülkeyiz, birlikte çok şey yapabiliriz, ancak bunun çok sağlam bir temele oturması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Yunan Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnkâr bir şeydir, gerçek başka bir şey. Yunan topraklarında 400 uçuş yaptılar. Herhangi bir uluslararası sözleşmede veya uluslararası hukukta bir devletin başka bir devletin topraklarında savaş uçakları uçurmasına izin veren herhangi bir madde yok.“

Mevlüt Çavuşoğlu Nikos Dendias Türkiye Yunanistan Dışişleri Bakanı Doğu Akdeniz Kıbrıs Batı Trakya Batı Trakya Türkleri Kıbrıs Türkleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC Rum ortodoks Rum Mülteciler DOğu Akdeni