Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Arasında Elektrik Şebekelerini Bağlama Projesi: Mavi Vatan Sınırlarından Geçecek, Türkiye Sessiz

TAKİP ET

Yunanistan'ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile elektrik şebeklerini bağlayacak olan elektrik kablosunun 1,9 milyar avroluk bölümünün inşasına önümüzdeki yıl başlanacak.

Manosusos Manousakis liderliğindeki Yunanistan Bağımsız Enerji Nakil Operatörü önümüzdeki yıl Siemens ile Yunanistan'ın Girit Adası veGüney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde hayata geçecek konverter istasyonların inşası için sözleşme yapmayı planlıyor. Söz konusu elektrik kablosu Akdeniz bağlantsı sonunda İsrail'in de elektrik şebekesini bağlayacak şekilde genişleyecek. 

Girit-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki kablonun 2029 yılında tamamlanması planlanıyor.Güney Kıbrıs Rum Yönetimi-İsrail hattının inşası konusundaki görüşmeler ise Hamas-İsrail çatışmasından ötürü beklemede.

Yunanistan'dan İsrail'e uzanan toplam 1.208 kilometrelik (750 mil) kablonun kapasitesi 2000 MW olacak. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin proje için Ocak ayı sonuna kadar 100 milyon euroluk bir sermaye yatırımına karar vermesi bekleniyor. 

Avrupa Birliği'nin yaklaşık 800 milyon euro ayırdığı projeye farklı yatırım fonlarından da ek finansman bekleniyor. 

Ancak tasarlanan bu proje, Türkiye'nin münhasır bölgeler olarak ilan ettiği Mavi Vatan sınırlarında olacak. İsrail'i kapsayacak şekilde Akdeniz hattında büyük bir alanı kaplaması beklenen projeye Türkiye'den henüz bir tepki gelmedi. Dün Atina'da Yunan Başbakan Miçotakis ile görüşen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda bir girişimde bulunup bulunmadığı bilinmiyor. 

 

yunanistan kıbrıs mavi vatan girit adası adalar adalar denizi akdeniz elektrik kablosu elektrik projesi israil