Yunanistan'ın Türkiye'ye İtelediği Sığınmacılar, 3 Çocuk Dünyaya Getirdi

TAKİP ET

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde ölüme terk ettiği Senegalli iki hamile sığınmacı, Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılmalarının ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde doğum yaptı.

Yunanistan Sahil Güvenlik ekiplerinin Ege Denizi'nde ölüme terk ettiği Senegalli iki hamile kadın, Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Sığınmacı kadınlar, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde doğum yaptı. Hamile sığınmacılardan Zeynep Samua Hasan ve Hüseyin adında iki erkek bebek, Fatıma Ba ise Zehra adında bir kız bebek dünyaya getirdi.

Senegalli sığınmacılar yaklaşık iki hafta önce Yunanistan'a kaçmak amacıyla 11 kişiyle beraber İzmir'den bota binmişlerdi. Ege Denizi açıklarında Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı askerler, kaçak sığınmacıları yakalayarak Sisam Adası'ndaki toplama kampına gönderdi. Sığınmacılar arasında iki hamile kadın vardı. Adada bir gün kalan ve tamamen soyularak sorgulanan göçmenlerin tüm paraları ve eşyalarına el konuldu. Hamile kadınlar başta olmak üzere hiçbir sağlık kontrolü yapılmayan sığınmacılar, kampta geçirdikleri bir günün ardından bota bindirilerek Türk deniz sularına itildi.


Sığınmacılar, 15 Kasım’da Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından kurtarıldı. Hamile sığınmacılar Zeynep Samua ve Fatıma Ba, tedavileri tamamlandıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde doğum hazırlığına başladı. 34 haftalık hamile olan Zeynep Samua, sezaryen doğumla Hasan ve Hüseyin isimlerini verdiği ikiz erkek bebekleri kucağına aldı. Bir diğer Senegalli sığınmacı olan Fatıma Ba ise normal doğumla Zehra ismini verdiği kız bebeğini dünyaya getirdi. Bebeklerini sığınmacı cenneti Türkiye’de sağlıkla dünyaya getiren Senegalli anneler, büyük bir mutluluk yaşıyor.

“Türkiye'de Doğum Yapabildiğim İçin Mutluyum”

Zeynep Samua, yaşadığı zorlu süreçte ve toplama kampında ne kadar kötü hissettiğini “Orada bir gün kaldım ve çok ağladım. Orada bize herhangi bir sağlık desteği sağlanmadı. Çok kötü koşullarda kaldık. Bizi tamamen soyup, tüm paralarımızı ve telefonlarımızı aldılar. Türkiye'de doğum yapabildiğim için mutluyum. Türk insanları bize yardım ediyor. Şu anda sağlık durumun daha iyi. Ağrılarım kalmadı. Bebeklerimin de sağlık durumu iyi," ifadeleriyle dile getirdi.

“Türkiye'ye Binlerce Kez Teşekkür Ediyorum”

Fatıma Ba, Yunan askerlerinin kendilerini hastaneye götüreceklerini iddia ederek toplama kampına götürdüğünü belirtti ve orada bir gün kalmalarına rağmen çok fazla ruhsal ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Sığınmacı anne, “Bizi tamamen soyup, sorguladılar. Hamile olduğumuzu söylediğimiz halde doktor kontrolü bile yapmadılar. Türkiye'ye binlerce kez teşekkür ederim. Burada bana daha önce de yardımcı olmuşlardı. Kendimi güvende hissediyorum," dedi.

Sığınmacı göçmen senegal mülteci yunan yunanistan suriye suriyeli Afgan afganistan senegalli izmir düzensiz göçmen kaçak deniz asker sahil sahil güvenlik sahil güvenlik komutanlığı