Yunanistan, Libya'yı Türkiye Aleyhine Kışkırtıyor: Deniz Yetki Alanları Anlaşmasından Kurtulun

TAKİP ET

Yunan Hükûmetinin Sözcüsü Aristotelia Peloni, Libya'nın yabancı güçlerden ve paralı askerlerden kurtulmasının ve Türkiye ile deniz yetki alanları anlaşmasından vazgeçmesinin önemli olduğunu belirtti.

Peloni, bugünkü basın toplantısında evvela Başbakan Kiryakos Miçotakis’in Libya ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hükûmet Sözcüsü, “Başbakan Kiryakos Miçotakis, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile birlikte yarın Libya’yı ziyaret edecek. Yunanistan’ın Trablus Büyükelçiliği açılışının teyit edileceği bu ziyaret, komşu ülkeyle ilişkilerin yeniden başlamasının bir işareti” ifadelerini kullandı.

"Libya'daki yeni hükûmeti destekliyoruz"

Yunanistan’ın Libya’daki yeni hükûmeti desteklediğini söyleyen Sözcü Peloni, “Yeni hükûmetin, ülkeyi güvenilir ve kapsayıcı seçimlere ve bunun bir sonucu olarak politik normalleşme ve canlanmaya taşıma çabalarını desteklemeye hazırız. Yunanistan’ın Trablus Büyükelçiliğinin yeniden açılması ve Bingazi’deki Başkonsolosluğunun yeniden oluşturulması, ekonomik ve ticarî ilişkilerde önemli beklentilerle birlikte başta enerji, inşaat ve güvenlik olmak üzere tüm iş kollarında ikili iş birliğinin güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacak” dedi.

KAYGISI SANA MI DÜŞTÜ?

İki ülke ilişkilerinde açılan yeni sayfanın, uluslararası hukuk ilkelerine ve samimiyete dayalı yazılması umudunu dile getiren Peloni, nihayetinde haddini aşarak şu sözleri sarf etti:

“Bu yeni dönemde, topraklarındaki yabancı güçler ve paralı askerlerin varlığı gibi kendisini aşağı çeken yüklerden kurtulmak Libya için önemli. Aynı zamanda asılsız olan ve uluslararası hukuku ihlal eden metinlerden de kurtulması önemli. Yunanistan, Libya ve Libyalıları iki taraflı temelde olsun veya Avrupa çerçevesi içinde olsun her şekilde desteklemeye hazır olduğunu açıklıyor.”

Miçotakis’in yapacağı görüşmeler sırasında, Türkiye-Libya askerî iş birliği ve deniz yetki alanları anlaşmasının masaya yatırılacağını belirten hadsiz Peloni, “Elbette Başbakan, muhataplarına Yunanistan’ın tutumunu anlatacak” diye ekledi.

yunanistan libya deniz yetki alanları MEB münhasır ekonomik bölge doğu akdeniz Türkiye Kıbrıs Türkiye-Libya Libya hükümeti askeri iş birliği