Yunanistan, Rusya'ya Gemi Satarak Yaptırımları Deliyor

TAKİP ET

Foreign Policy'de yayınlanan bir makale ile Yunanistan'ın elindeki eskiyen gemileri ambargoyu delerek Rusya'ya sattığı ve büyük gelirler elde ettiği ortaya çıktı.

Foreign Policy'de yayınlanan bir makale ile Yunanistan'ın elindeki eskiyen gemileri ambargoyu delerek Rusya'ya sattığı ve büyük gelirler elde ettiği ortaya çıktı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana; Yunan denizcilik sektörü, Rusya'ya uygulanan ambargoya rağmen petrol taşımacılığından yüksek kazanç sağlamaya devam etti. Bununla beraber Yunan denizcilik sektörü daha da kazançlı bir gelir kaynağı keşfetti: Ellerindeki gemileri Rusya'ya bağlı gizli alıcılara satmak.

Yunan şirketleri denizcilik sektöründe küresel olarak öne çıkıyor. Ülke geçen yıl dedveyt tonaja göre dünyanın en büyük armatörüydü.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile Batılı hükümetler Rusya'ya büyük yaptırımlar getirdi. Yunan armatörler ise bu yaptırımları neredeyse hiç uygulamadı. Yunan denizcilik sektörünün önde gelen isimlerinden George Prokopiou, bir denizcilik etkinliğinde "Yaptırımlar hiçbir zaman işe yaramaz" ifadelerini kullanarak resmen itirafta bulundu.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün baş ekonomisti Robin Brooks'a göre, Yunan gemileri şu anda Rus limanlarındaki tankerlerin neredeyse yüzde 50'sini ouşturuyor. Bu oran işgalden önce yüzde 33'tü. Wall Street Journal'ın haberine göre Rusya'nın en önemli limanları olan Baltık ve Karadeniz limanlarında, 7 Yunan şirketi, Rus devletine ait Sovcomflot'tan neredeyse yüzde 50 daha fazla Rus petrolü taşıdı.

Bununla beraber şu an Yunan armatörler, taşımacılık ile beraber ellerindeki gemileri de satarak daha fazla kar edebileceklerini keşfettiler. Satışlar Şubat 2022'de yükselmeye başladı. O zamandan bu yana geçen 12 ay içinde, Yunan gemi sahipleri yaklaşık 125 ham petrol ve gemi taşıyıcısını 4 milyar dolara Rusya'ya çalışan aracı şirketlere sattı. Haziran ayında Hellenic Shipping News, Yunan şirketlerinin bu yıl şimdiye kadar 97 tanker sattığını, bunun dünyadaki toplam tanker satışının yüzde 25'ini oluşturduğunu bildirdi.

yunan tanker yunanistan rusya yunan ambargo yunanistan ambargo rus rusya ambargo rusya ukrayna savaşı