Yunanistan, Türkiye'ye Karşı Adaları Silahlandırmaya Devam Ediyor

TAKİP ET

Yunanistan, işgal ettiği adaları silahlandırıyor.

Güncel adıyla Ege olarak bilinen, atalarımızın Adalar Denizi dediği ve esasında Akdeniz'in bir uzantısı olan denizdeki adalar Türkiye ve Yunanistan arasında hep bir tartışma konusu oldu. 

AKP döneminde Yunanistan, Türkiye'ye yakın olan birçok adayı hukuk dışı bir şekilde işgal etti. Türkiye'den gelen tepkilerin genellikle cılız yahut iç siyasetteki gündemi bastırmak için olması Yunanistan'ı daha da cesaretlendirdi. 

1914 yılında söz konusu adaların Yunanistan'a geçmesine sebep olan Altı Devlet Kararı ile Taşoz, Bozbaba, İpsara, Semadirek ve Limni adalarında, Yunanistan'ın tahkimat yapmaması ve adaları bahri veya askeri amaçla kullanmaması konusunda Altı Devlet'e ve Türkiye'ye yeterli garanti vermesi kararlaştırıldı. 

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Paris Antlaşması'nın ilgili maddelerinde de egemenliği Yunanistan'a devredilen adaların gayri askeri statüde kalmasına vurgu yapıldı. Antlaşmanın ekinde gayriaskeri statünün detaylı bir tanımına da yer verildi. Buna göre, adalarda ve adaların karasularında herhangi bir üs, tahkimat kurulamayacak; hava, deniz ve kara araçları bulunamayacak, askeri tatbikat yapılamayacaktı.

Ancak Yunanistan, taraf olduğu uluslararası antlaşmaların açık hükümlerine aykırı bir biçimde bu adaları silahlandırmaya devam etti. 

Bilhassa "Kozmik Oda" skandalından sonra Fetullahçı terör örgütü mensuplarının yayın organlarında Türkiye Cumhuriyeti'nin olası savaş senaryoları ifşa edilince Yunanistan, Türkiye'ye karşı faaliyetlerini artırdı. 

TamgaTürk'ün ulaştığı görüntüler söz konusu adalardaki silahlanmanın boyutunu gözler önüne seriyor. 

Adalarda askeri cipler ve deniz araçları sürekli devriye gezerken askerlerin varlığının da arttığı görülüyor. 

 

yunanistan adalar adaların silahlanması ege adaları türkiye adalar silahlandırılıyor