Yunanistan'da Azınlık Konumundaki Makedonların Dernekleri Yasaklandı

TAKİP ET

Yunanistan'ın Serez bölgesinde yaşayan etnik Makedonların kurduğu dernek yasa dışı ilan edildi.

Yunanistan'ın Serez bölgesinde yaşayan etnik Makedonların 2017 yılında kurduğu dernek, yasa dışı ilan edilerek kapatıldı. Serez İli Yerliler Kardeşliği Kirilos ve Methodios adıyla kurulan derneğin Serez Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tescil edilmesine rağmen yasa dışı bulunarak faaliyetlerine son verildi.

Mahkeme, derneğin tüzüğünde yer alan yerli dil (Makedonca) ifadesi nedeniyle derneğin yasa dışı olduğuna hükmetti. Mahkeme, derneği, Serez gibi sınır bölgesinde farklı bir dilsel ve kültürel topluluk oluşturmaya çalışmakla itham etti. 

Karara itiraz eden Makedonlar, davayı Selanik’teki İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı ve duruşma 24 Şubat 2020 tarihinde yapıldı. Yunanistan İnsan Hakları Birliği de davaya derneğin lehinde müdahil oldu. Selanik İstinaf Mahkemesi, dernekle ilgili kararını 19 Ocak 2021 tarihinde açıklayarak,derneğin talebinin reddedildiğini bildirdi. İstinaf mahkemesi derneğin talebini reddetti. Dernek yöneticileri ise olumsuz sonuçlanan dava sonrası kararı Yargıtay’a taşımaya hazırlandıklarını açıkladı.

Kaynak: QHA

makedonya makedon yunanistan serez dernek kapatıldı karar mahkeme makedon derneği