Yunanistan'dan Türkiye'ye 1500 Göçmeni Geri Alma Çağrısı

TAKİP ET

Yunanistan Göç Bakanı Mitarakis, AB ile imzalanan mülteci mutabakatı çerçevesinde Türkiye'ye korunma hakkı bulunmayan yaklaşık bin 500 göçmeni de geri kabul etme çağrısında bulundu.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis, Türkiye'nin korunma hakkı bulunmayan mültecileri de alarak 2016 yılında kabul edilen mutabakat çerçevesinde "iş birliğine hazır olduğunu" gösterebileceğini söyledi.

Mitarakis, "Türkiye bu mutakabat çerçevesinde bazı yükümlülükleri kabul etti, aynısını AB de kabul etti. Her iki tarafın da bu yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor" dedi.

Suriye'deki iç harpten kaçan yüz binlerce mültecinin 2015'te Avrupa'ya gitmesinin ardından, sığınmacı akınına bir çözüm olarak Türkiye ile AB arasında mülteci mutabakatı imzalanmıştı. Mutabakat, Ankara'nın Yunan adalarına yasa dışı yollardan giden bütün göçmenleri geri kabul etmesini ve göçmenleri yasa dışı yollardan Avrupa'ya taşıyan çetelere karşı önlemler almasını öngörüyordu. Buna karşılık AB de Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların bakımı için 6 milyar euro mali destek sağlamasıyı taahhüt etmişti.

Mülteci mutabakatının imzalanmasını takiben Yunanistan'a giden göçmenlerin sayısında ciddi bir azalma olduğu belirtiliyor. 2015 yılında Ege Denizi üzerinden Yunan adalarına geçen göçmen sayısı 856 bin iken, 2017'de bu sayı 30 bin olarak kaydedilmişti. Geçen yıl ise Çin virüsü salgınının da etkisiyle Yunan adalarına giden göçmen sayısı yaklaşık 10 bin oldu.

AB ile yapılan mülteci mutabakatını defalarca feshetme tehdidinde bulunan Türkiye ise mutabakatın "yenilenmesini" istiyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, 2016 yılında imzalanan mutabakatın "yenilenmesinin" bütün tarafların "faydasına" olacağını söyledi. Yaklaşık 3,7 milyon Suriyeli göçmenin yaşadığı Türkiye'nin üzerindeki yükün Avrupa ile "adil bir şekilde" paylaştırılması gerektiğini belirten Kaymakçı, Avrupa Birliği'nin Gümrük Birliği anlaşmasının revize edilmesi ve vize serbestisi konularında verdiği sözlere sadık kalmasını talep etti.

türkiye yunanistan göçmen mülteci mutabakatı 1500 geri alma çağrısı